08.05.2020 u 18:37 | Zanimljivosti | Komentari

Ova žena znala je da će se desiti “korona” – sad otkriva šta nas dalje čeka

Od kako je počela pandemija koronavirusa, telefon Laurie Garret ne prestaje da zvoni, a mailovi sa zahtjevima za pomoć stižu iz svih krajeva svijet.a I ne, Gerret nije naučnica niti doktorka medicine, već naučna novinarka i analitičarka koja decenijama prati epidemije i o koronavirusu je, čini se, znala mnogo više od nas, mnogo prije nego što je Wuhan postao ovo što je danas.

Foto: Privatni album/Laurie Gerret

Foto: Privatni album/Laurie Gerret

U članku o “Kasandrama korone”, koji referiše na antičku proročicu s ovim imenom, objavljenom u martu na sajtu Vanity Fair, Garret je navedena kao jedna od osoba koje su precizno predvidjele da će se pojaviti virus sličan ovom i koji će nam uraditi ono što je uradio SARS-CoV-2. Ipak, neke stvari su i nju šokirale, a u velikom intervjuu za New York Times pričala je o tome šta nas čeka u “novom normalnom” poslije korone i koji će biti najteži aspekt “buđenja svijeta”.

Vakcina u najboljem slučaju iduće godine

“The Coming Plague” (Kuga koja dolazi) je knjiga iz 1994. koju potpisuje upravo Garret, inače analitičarka i bivša saradnica za globalno zdravlje pri Vijeću za vanjske odnose SAD. Na pitanje šta dolazi i da li je na vidiku lijek protiv COVID-19, Garret je nedvosmislena:

“Nijedan od lijekova koje trenutno imamo nije lijek. Neophodna nam je vakcina, a ona će se u najboljem slučaju pojaviti iduće godine. U najboljem slučaju. Sigurna sam da ova pandemija neće biti jedan veliki cunami koji će naglo doći i otići, već će se vraćati u talasima i promijenit će način na koji gledamo svijet”.

To znači da ćemo drugačije doživljavati značaj putovanja, da ćemo morati da promijenimo način na koji koristimo sredstva masovnog transporta. Da više nećemo imati toliko sastanaka uživo. Da nećemo tako lako djecu slati na studije u inostranstvo. Pa da li ćemo ikada ponovo živjeti “normalno”, hoćemo li se vratiti na staro?

Loading...

“Moramo biti svjesni da nam se pred očima odigrava veliki historijski događaj. Da li se Amerika ikada vratila na staro posle terorističkog napada u Njujorku? Ne. Stvorili smo posle toga ‘novo normalno‘. Postali smo antiteroristička država i to je uticalo na svijet oko nas. Na sve. Od tad moramo da prolazimo kroz detektore za metal i da ulazimo u zgrade s ID karticama, da ulazimo u avion potpuno drugačije. To će se desiti i sad. Svijet se nepovratno seizmički mijenja u svim svojim aspektima”, poručuje Geret.

“Bogati kreteni biće još bogatiji, a onda će doći bijes rulje”
Ono na šta posebno skreće pažnju je produbljivanje socijalne nejednakosti u kojoj će bogati postati još bogatiji, a broj nezaposlenih i siromašnih skočiće višestruko.

“A onda kad izađemo iz svojih ‘zečijih rupa’, i vidimo da ne samo da naši voljeni ili su izgubili posao ili jedva spajaju kraj s krajem, da ne mogu da plaćaju kredite i kirije, a paralelno svi ti kreteni koji su ranije letjeli u privatnim helikoperima odjednom lete u privatnim avionima i idu na svoja privatna ostrva i ne zanima ih da li smo mi sigurni na našim ulicama – e, to mislim da bi moglo da dovede do velikih političkih previranja. Tad ćemo tek videti šta je kolektivni gnjev”, kaže Laurie Garret, piše Nova.

Laurie je 1996. dobila Pulicerovu nagradu za izvještavanje o eboli u Zairu, nakon što se početkom devedesetih proslavila praćenjem epidemije AIDS-a. U stanjima kriza su prethodne tri decenije posezali za njenom ekspertizom iz svih krajeva svijeta. Ali ne kao danas, priznaje. Svakog jutra na mailu čita zahtjeve iz Argentine, Hong Konga, Tajvana, Južne Afrike, Maroka, Turske… Amerika je posebna priča i baš ju je američki odgovor na pandemiju najviše šokirao.

“Nije me iznenadila razorna moć virusa. Nije me iznenadilo ni to što je Kina umanjivala ozbiljnost situacije. Ni to što su mnoge države reagovale sporo i aljkavo. Ali jednu stvar nisam mogla da predvidim – da će predvodnik u toj aljkavosti biti Sjedinjene Američke Države. Da će Donald Trump ležerno prihvatiti uvjeravanja kineskog predsednika Xi Jinpinga da će ‘sve biti ok’, pa čak i ohrabrivati ljude da primjenjuju neprovjerene tretmane, da će zbijati šale na račun koronavirusa. A posebno me šokirao izostanak bilo kakve dalekosežne strategije za njegovo suzbijanje. Trump se poneo kao najnekompetentniji mogući šarlatan”, poručuje Garret.

“Struka ne smije da se boji predsjednika”

Osvrćući se na uporno ponavljanje da će fokus u preventivi biti “testiranje, testiranje, testiranje”, “Kasandra našeg doba” ovu strategiju smatra prosto – glupom.

“Postoje nekakve zamisli o savršenom testu koji ćemo proizvesti u budućnosti. Ali nećemo nikad napraviti dovoljno brz i efikasan test koji bi na licu mjesta mogao da pokaže da li je sigurno da neka osoba uđe u zgradu ili pristupi nekom skupu. Ključ nije da jurimo to, već da ovladamo što detaljnijim znanjem o virusu, zasnovanim na brojnim najobuhvatnijim studijama o rasprostranjenosti i smrtonosnosti COVID-19 u različitim grupama društva, pa da na osnovu toga, korak u korak s razvojem situacije, političari kroje pravila distanciranja i ponovnog otvaranja koji će biti održivi u svakom smislu.

Za to nam prije svega trebaju stručnjaci koji neće morati da paze na svaku svoju riječ da ne bi povrijedili osjetljiv ego predsjednika”, zaključuje.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: