09.11.2015 u 10:45 | Featured, Zdravlje | Komentari

Evo kako vam kokosovo ulje može pomoći da očuvate zdrave funkcije štitne žlijezde

Hormoni koje luči tiroida, štitna žlijezda, regulišu mnoge procese u organizmu, poput tjelesne temperature, metabolizma, rada srca i funkcionisanja nervnog sistema. Ovi hormoni takođe utiču i na izgled i kvalitet kože i kose. Sve to ovoj maloj žlijezdi smještenoj na prednjoj strani vrata, između grkljana i ključne kosti, daje veliku ulogu u funkcionisanju našeg organizma i zato je treba redovno kontrolisati.

Tiroidna žlijezda luči dva glavna hormona – trijodtironin T3 i tiroksin T4, a problem nastaje zbog njihove premale ili prevelike proizvodnje. U oba slučaja dolazi do brojnih poremećaja u organizmu.

stitnjaca-hormoni

Ovi znakovi ukazuju na to da možda vaša štitna žlijezda nepravilno funkcioniše

Konstantan umor
Ako spavate između 8 i 10 sati svake noći, a i dalje se osjećate umorno tijekom dana, možete imate smanjenu produkciju hormona štitnjače. Hroničan umor je povezan sa mnogim zdravstvenim stanjima, a najčešće je posljedica deficita hormona štitnjače i javlja se kao rano upozorenje da njena funkcija nije fiziološka.

Loading...

Slabljenje koncentracije i pamćenja

Ako imate poteškoće da se fokusirate na neke zadatke, zaboravljate stvari i osjećate kao da ste “hodati u magli” cijeli dan, trebali bi ste provjeriti vašu štitnjaču. Visok nivo hormona štitnjače utječe na sniženje koncentracije, a nizak nivo utječe na smanjenje memorije.

Loša probava

Hipotireoza je često praćena sa zatvorom. Hipertireoza ima suprotan efekat – te izaziva česte prolive.

Promjene raspoloženja, anksioznost, depresija

Osobe koje se bore s hipertireozom imaju povišene hormone koji izazivaju anksioznost i nervozu. Poremećaji štitne se često manifestuje kroz promjene raspoloženja, razdražljivost, i depresiju.

Prekomjerna težina

Porast tjelesne mase za nekoliko kilograma i nije tako zastrašujući problem, ali ako i dalje dobijate na težini unatoč vašoj fizičkoj aktivnosti i zdravim prehrambenim navikam, možda bi ste se trebali obratiti ljekaru.

Poremećaj štitne se može ispoljavati kroz povećanu osjetljivost na hladnoću i toplotu, zujanje u ušima, gubitak kose, i nastanak krhkih noktiju.

Ukoliko su vaši testovi štitnjače normalni ne znači da ne bi trebalo voditi računa o njenom pravilnom funkcionisanju. Testovi krvi mogu otkriti samo velike neravnoteže hormona, kao što su kod uznapredovale bolesti štitnjače. Nažalost, manje neravnoteže ne mogu se uvijek otkriti na vrijeme.

Dijeta igra bitnu ulogu u funkciji štitnjače. Prema studiji iz 1990., niskokalorična dijeta može utjecati na funkciju štitnjače i raspoloženje.

Kokosovo ulje i štitne žlijezde

Kokosovo ulje je zasićena mast sastavljena od lanca masnih kiselina koje dokazano ubrzavaju metabolizam i pospješuju gubitak kilograma. Kokosovo ulje takođe može podići bazalnu temperaturu tijela. Drugačije se probavlja u tijelu od svih drugih namirnica jer se lakše dijeli u jetri što dovodi do veće proizvodnje energije i efikasnijeg sagorijevanja masti.

Jedna od prednosti kokosovog ulja jeste njegov duži vijek trajanja. Mnoga ulja se veoma brzo pokvare (užegnu), a da bi to spriječili proizvođači ih tretiraju ne bi li im produžili rok trajanja. Ta hidrogenizovana ulja su veoma štetna za organizam, a posebno za štitnu žlijezdu. S druge strane kokosovo ulje je veoma teško kvarljivo i nisu mu potrebni štetni procesi koji bi mu produžili rok trajanja.

Dodavanje kokosovog ulje u ishranu je samo jedan od načina da poboljšate rad svoje štitnjače. Smanjite unos glutena i pokušate sa tipom mediteranske prehrane. Ovaj dijetni režim se pokazao da sjajnim kada je u pitanju promocija zdravlja srca.

Dodajte više vitamina i minerala poput željeza, joda, vitamina B, selen i omega-3 masne kiseline u ishrani. Izbjegavajte hemikalije poput dioksina koje mogu utjecati na vaše štitne žlijezde.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, pokušajte se riješiti stresa u svom životu. Stres i anksioznost doprinose samo na postojeći problem štitnjače.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: