18.11.2017 u 20:07 | Zanimljivosti | Komentari

Od jeseni u Srbiji liječi i iks-nož, operisaće tumore u cijelom tijelu, OD GLAVE DO PETE

Ministarstvo zdravlja potpisalo je ugovor o nabavci novog aparata koji će moći da tretira tumore u cijelom tijelu, od glave do pete.

gama-noz-foto-novosti-f

Za nešto više od 200 dana, prema odredbama ugovora koji je Ministarstvo zdravlja potpisalo sa “Magna farmacijom”, u Srbiju treba da stigne radioterapijski aparat za stereotaksičnu radiohirurgiju cijelog tijela s pratećom opremom, saznaju “Novosti”.

Aparat za koji profesorka dr Danica Grujučić, šef Neuroonkologije u Klinici za neurohirurgiju KCS, kaže da je savremeniji od “sajber noža”, skener, ultrazvuk i ostala prateća oprema, sa izgradnjom zgrade za ovu tehnologiju po sistemu “ključ u ruke”, kao i obuka stručnjaka – ugovoreni su za 659.918.315,50 dinara.

Kupljen je aparat “varijan” za stereotaksičnu radiohirurgiju, pa će se kolokvijalno zvati iks-nož, jer je “sajber” zaštićeno ime drugog proizvođača.

Loading...

- Realno je da sa radom na ovom aparatu, ako sve bude išlo glatko, počnemo 1. septembra – otkriva, za “Novosti”, profesorka Grujičić. – Na iks-nožu mogu da se tretiraju tumori u cijelom tijelu, od glave do pete, sa preciznošću do pola milimetra. Ipak, najveću primenu ima kod tumora kičme, pluća, vrata, glave i u terapiji tumora koji zbog veličine ne mogu da se tretiraju gama-nožem.

Za iks-nož “kandidati” su svi tumori veličine do pet i po centimetara, jer se kod većih gubi na preciznosti zračenja.

- Na ovaj način izbjegava se i preterano zračenje zdravog okolnog tkiva – kaže prof. Grujičić. – Značajno se skraćuje i vrijeme zračenja, pa ćemo na njemu ono što se zračilo četiri nedelje moći da zračimo za pet dana.

Ugovor sa “Magna farmacijom” potpisan je 1. novembra, i od tad teče rok od 225 dana za isporuku i montažu nove medicinske opreme.

Dnevno 30 pacijenata

IKS-NOŽ biće smješten u krugu Kliničkog centra Srbije, do Centra za gama-nož, u zgradi koja će se graditi na dva nivoa. Svakodnevno će na iks-nožu moći da se zrači do 30 pacijenata.

Izvor: novosti

Vaš komentar na članak: