20.11.2018 u 6:58 | Zanimljivosti | Komentari

POLICIJA IZDALA CRVENO UPOZORENJE: Ako vas pozove nepoznat broj i čujete OVO PITANJE -NE ODGOVARAJTE

Ako čujete na telefonu pitanje “Da li me čujete”, odmah prekinite vezu i ne odgovarajte na pitanje ni pod kojim uslovima.

Policija je širom svijeta proglasila je “crveno upozorenje” i preverantima je cilja da od vas čuje riječ “Da”.

telefon

To znači da je rizik i dalje na snazi. Svako bi trebalo da bude na oprezu ako dobije čudne telefonske pozive od nepoznatih brojeva.

Evo kako prevaranti funkcionišu:

Loading...

Dobijete poziv od nepoznatog broja i javite se. Glas sa druge strane veze (koji može biti robotski) pita: “Da li me čujete?” ili slično pitanje. Nakon toga se vaše “Da” snima.

Ako neko nasjedne na prevaru i kaže “Da”, prevaranti počinju da naplaćuju usluge koje nikada zapravo niste prijavili.

Oni će zvati kako bi od vas zahtijevali vraćanje kreditne kartice ili novca, koristeći vaše “Da” kao dokaz da ste se prijavili za servis. Srećom, vaš odgovor ne znači da ste zaista potpisali bilo kakav ugovor.

Ako odgovorite “Da” slučajno i instiktivno, ne paničite. Vi ne dugujete pare onome ko vas je pozvao, samo zato što on ima vaš snimljen glas.

Oni će vas možda aktivirati za neke proizvode i početi da šalju račune, ali sve dok im ne date informacije o kreditnoj kartici, nećete ostati bez novca. Ako primite pozive koji zahtijevaju isplatu od vas ili pokušaju da vas prevare, zapišite broj i prijavite ga policiji.

Takođe je dobra ideja da obratite pažnju na telefonske račune i kreditne kartice nakon što primite ovakve pozive. U slučaju da otkrijete informacije o svojim finansijama, obratite pažnju na čudne račune koji mogu da se pojave na vašoj kreditnoj kartici.

Prema rečima “Fox News”-a, svako bi trebalo da preduzme sljedeće mjere: 

Ne javljajte se na broj koji vam je nepoznat, ne odajite nikome svoje lične podatke, ne potvrđujte svoj broj preko telefona, ne odgovarajte na pitanja preko telefona.

izvor: novi.ba

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: