18.10.2017 u 20:42 | Zanimljivosti | Komentari

Kada lupa srce, preznojavate se i vrti vam se u glavi, papirna kesa može da vam bude najbolji drug!

Neki od najčešćih simptoma paničnog napada, iznenadnog i intenzivnog osećaja straha i snažne teskobe, jesu iznenadno lupanje srca, preznojavanje, gušenje i vrtoglavica, strah da će osoba poludeti ili se onesvestiti, umreti. Ovi napadi obično ne traju duže od nekoliko minuta i uglavnom nisu opasni, ali mogu biti vrlo zastrašujući i bitno narušiti kvalitet života.

stres-pixabay

Lupa vam srce, znoje vam se ruke, osećate bol u grudima? Udahnite, zadržite dah i izbrojte do četiri. Ako to ne pomogne, probajte ostale tehnike.

Prema rečima psihoterapeuta Svetlanke Knežević, napadi panike su veoma čest razlog javljanja psihoterapeutu, ali pre nego što se utvrdi dijagnoza, pacijenti potroše mnogo vremena i novca na preglede kod lekara specijalista da bi utvrdili šta im je.

– Pošto napadi panike liče na srčane i druge zdravstvene smetnje, potrebno je uvek prvo obaviti sve preglede kod lekara. Međutim, ako su svi nalazi u redu, ne treba sumnjati u nalaze, nego je dobro otići psihijatru, koji će postaviti dijagnozu – kaže psihoterapeut.

Loading...

Napadi panike se javljaju često, čak oko 20 odsto ljudi ima neki oblik paničnog napada. Oni se mogu pojaviti odmah, tokom stresne situacije, ali i naknadno, pa često nije lako otkriti uzroke napada. A dok se ne otkrije uzrok, treba razumeti mehanizme javljanja i održavanja paničnog napada, kao i načine samopomoći.

Disanje u kesu

Kad vas uhvati napad panike, počinjete da dišete ubrzano i kratko, što samo pojačava simptome. Zato duboko udahnite, stavite papirnu kesu preko nosa i usta i počnite da dišete u nju. Nastojte da regulišete dužinu udisaja i izdisaja. Kako udišete izdahnuti vazduh iz kese, ugljen-dioksid se apsorbuje u krvi i smanjuje simptome napada.

Zadržavanje daha

Na prvi znak napada sporo i duboko udahnite i zadržite dah brojeći do četiri. Osetićete preskakanje srca, ali će se ono za nekoliko sekundi smiriti. Zatim izdahnite brojeći do četiri, pa ponavljajte uz brojenje dok se potpuno ne smirite.

Oslobađanje energije kretanjem

Najbolje je da se tokom napada krećete, a ne da sedite ili ležite, jer je napad panike mobilišuće stanje tela koje se priprema na borbu ili beg. Veliku količinu energije koju telo stvara treba na neki način osloboditi, pa je zato kretanje prirodan način.

Brojanje unazad od 100

Pokušajte i s jednom lakom tehnikom. Čim osetite da počne da vas steže u grlu i da se javlja bol u grudima, počnite da brojite unazad od 100 što brže možete. Ponavljajte brojanje dok se ne smirite.

Skretanje misli

Pomaže umivanje hladnom vodom, glasno pevanje omiljene pesme ili plesanje. Možete da upalite i TV i potražite nešto smešno – smejte se naglas i osećaćete se bolje.

* Tipičan napad panike traje između pet i 20 minuta, sa simptomima koji kulminiraju posle deset minuta

* Za vreme napada panike osetićete lupanje srca, znojenje, drhtavicu, bol u grudima, nedostatak daha, mučninu, dezorijentaciju

Izvor: zena

Vaš komentar na članak: