27.12.2020 u 20:33 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

NAUČNICI DOKAZALI ŠTO IZAZIVA BOLEST DANAŠNJICE-RAK: 10 namirnica za koje nismo svjesni da nas ubijaju

Većina ljudi manje-više je svjesna ozbiljnosti koju donosi bolest kao što je rak – fizički, mentalno, emocionalno i finansijski, ne samo oboljelima, već čitavim porodicama.

recept-lijecenje-raka-sodom-bikarbonom
Upravo zbog toga što za karcinome nema tačno ustanovljenog i potpuno efiksnog lijeka, to je bolest koja nas najviše plaši.

Rak je treći najveći ubica ljudi, odmah iza srčanih bolesti i moždanog udara. Postoji više od 100 vrsta raka, a svaki dio tijela može biti njime napadnut.

Prema naučnim predviđanjima u sljedećih 50 godina svaki treći čovjek će tokom svog života oboljeti od raka, a više od 30 % slučajeva bolesti moglo bi se sprečiti usvajanjem zdravih životnih navika, izbjegavanjem poroka poput cigareta i alkohola – ali ponajpre izbjegavanjem kancerogene hrane.

Šta uzrokuje rak?

Loading...

Moglo bi se reći kako je naš organizam doslovno preplavljen smrću. Kosa, nokti, spoljni sloj kože – sve su to mrtve stvari koje svakog sedmice gubimo i odbacujemo – oko 80 posto čestica u zatvorenim prostorima koje se presijavaju na suncu zapravo su mrtve ćelije kože ljudi. Ipak, većina se tijela sastoji od živih stvari, poput biološke pšenice koja spaljuje hranu za energiju potrebno za disanje i kretanje, grejanje i razmišljanje.

Ćelije organizma su vrlo aktivne i zaposlene dijeljenjem milion puta svakog dana. Fascinantan je proces replikacije instrukcija – DNK za svaku ćeliju kćer zahtijeva kopiranje identičnog lanca tri milijarde nukleotida. U svemu tome, naša tijela ipak nisu savršena.

Svaki put kad se ćelija podijeli, enzimi koji učestvuju u sintezi u prosjeku rade čak oko 120 hiljada grešaka. Puno ili malo, sasvim je nebitno, sve dok se ne dogodi ključna greška koja djeluje kao okidač raka zahvaljujući abnormalnom radu ćelije, rastu.

Razumjevanje mogućih uzroka raka svodi se na razumjevanje uzroka genetskih i DNK mutacija. Hemikalije (poput karcinogena), zračenje, hormoni, hronične upale, loša hrana i virusi su glavni uzročnici raka.

Od davnina je poznato kako hrana koju jedemo ima ogroman učinak na organizam.

Dokazano je kako ljudima najviše odgovaraju namirnice iz njihovog podneblja, koje su se kroz dugi niz godina prenošenja gena upisale u naš DNK kod kao zdrave, potrebne i poželje po svom sastavu i nutrijentima, a još su drevni narodi znali kako hrana ima potencijal liječenja, ali može biti i faktor za razvoj bolesti.

Neke su namirnice znatno štetnije od drugih, a stručnjaci izdvajaju ovih 10 kao najopasnijih

1. GMO hrana

2. Kokice iz mikrotalasne

3. Konzervirana hrana

4. Crveno meso s roštilja

5. Šećer

6. Industrijski proizvedena – usoljena, ukiseljena i dimljena hrana

7. Gazirana pića

8. Bijelo brašno

9. Mesne prerađevine

10. Tzv. light i namirnice bez masnoća

Izvor: novi

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: