27.12.2020 u 15:39 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

VAŽNO UPOZORENJE: DR JANKOVIĆ objasnio je ko ne smije da primi postojeće vakcine protiv virusa korona, i zašto su među njima i djeca!

Potrebno je da se urade ispitivanja na određenoj populaciji da bi mogle da se registruju za tu populaciju, u ovom slučaju djecu, rekao je dr Janković.

srdja-jankovic

Imunolog dr Srđa Janković objasnio je ko ne smije da primi postojeće vakcine protiv virusa korona, i zašto su među njima i djeca.

“S obzirom da je ovo nova bolest i nove vakcine, nije bilo vremena da se one ispitaju u populaciji djece gdje su vrlo stroge etičke i metodološke norme ispitivanja i za sada neće biti vakcinacije djece pogotovo što ona rjeđe obolijevaju.

Štitićemo ih kao i do sada preventivnim mjerama. Kada bude kolektivni imunitet počeo da se stvara, na taj način će i djeca biti zaštićena”, rekao je dr Janković.

Loading...

Kako je objasnio, potrebno je da se urade ispitivanja na određenoj populaciji da bi mogle da se registruju za tu populaciju, u ovom slučaju djecu.

“Fajzer/Biontek vakcina pošto nije živa vakcina, njene kontraindikacije obuhvataju samo preosjetljivost na komponente vakcine i iz predostrožnosti se neće davati ljudima koji su skloni težim alergijskim reakcijama, a da pritom ne znamo tačno na koji alergen.

Moraju biti zdravi, svako akutno oboljenje i pogoršanje hronične bolesti je privremena kontraindikacija.

To znači da ne mogu u tom trenutku da se vakcinišu, ali to ne znači da neće moći kad im se stanje pogorša.

Za žive vakcine kao što je Sputnik V i AstraZeneka važeće kontraindikacije su da osobe sa značajnije oslabljenim imunskim sistemom ne treba da se vakcinišu”, istakao je imunolog.

Inače, zaštita koju vakcina pruža nije trenutna jer vakcina treba da pokrene naš imunski odgovor.

Naš organizam nas štiti, objašnjava, a vakcina daje informaciju od čega treba da nas štiti. Već sedmi dan od davanja druge doze trebalo bi da imamo solidnu zaštitu, a između dvije doze postepeno se stvara zaštita.

Izvor: balkanspress

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: