29.10.2020 u 16:30 | Zanimljivosti | Komentari

Dr Nestorović: Mladi između sebe ne treba da imaju ograničenja, ovaj talas traje do decembra

Pulmolog Branimir Nestorović kazao je da bi ovaj talas epidemije trebalo da se završi do decembra. Na pitanje šta misli o okupljanjima, odgovorio je da smatra mladi između sebe ne treba da imaju ograničenja

nestorovic

Ljekaru Nestoroviću, koji izaziva veliku pažnju javnosti čitaoci Blic žene postavljali su pitanja.

Jedna Snježana je pitala: “Svi u kući pozitivni bez simptoma osim mene bez čula mirisa i ukusa i zamor. Da li će ostati posljedice na pluća?”

- Za 80 posto pozitivnih se zna da nemaju nikakve tegobe, posljedice na plućima ostaju samo kod onih koji su preležali teške oblike zapaljenja pluća, posebno ako su bili na respiratoru – odgovorio je doktor.

Loading...

Verica se pitala kako to korona i dalje traje i kako da je zaustavimo.

- Kako je ova epidemija neobično počela, tako se i neobično nastavlja. Respiratorne epidemije traju do 60 dana i spontano prolaze kada od 40 do 60 odsto ljudi stekne imunitet. Sezona korona virusa je od decembra do aprila, tako da sadašnja epidemija potpuno odstupa od uobičajenog obrasca – napisao je dr Nestorović.

I Marija je želela da zna kakva su predviđanja dr Nestorovića: “Da li će biti sve u redu, da li će nestati korona virus do sledeće godine? Neki pričaju do dvije godine ….”

Prema dr Nestoroviću, kraj je veoma blizu.

- Virus je trebalo da nestane tokom ljeta, kako inače ovi virusi nestaju, ako posmatramo podatke iz Švedske, gdje je epidemija već prošla, ovaj talas bi trebalo da se završi do decembra – odgovrio je Nestorović.

Od Marka je stiglo pitanje: “Kako objašnjavate činjenicu da je ukupna smrtnost u 2020. manja nego prethodnih godina i pored kovida. Da li to znači da virus nije toliko “opasan” ili da su mjere izolacije imale uticaj na smanjenje drugih bolesti?”

- Posljednji podaci govore da je smrtnost od kovida malo viša ili ista kao kod sezonskog gripa sem u rizičnim populacijama. Smanjenost kretanja je dovela do manje smrtnosti u saobraćaju, ali je nešto povećalo smrtnost od malignih oboljenja. Ukupna smrtnost je u većini zemalja nepromjenjena – odgovorio je na ovo pitanje.

Bilo je i pitanja oko testiranja.

“Kako tumačite da osoba koja je od preko 65 godina, gojazna je i ima komorbiditete, prilikom testiranja bude serološki pozitivna, sutradan PCR negativna, nakon tri nedelje, ista situacija. Sve vrijeme nema nikakve simptome, a test je potreban radi operacije. P.S. Nedostajete”.

- Zavisno od testa, određeni procenat je lažno pozitivan, ili lažno negativan, a dosta zavisi od načina kako se uzima test – odgovor dr Nestorovića glasio je ovako.

I naravno, nije moglo da prođe bez pitanja o distanci i izlascima.

“Vaše mišljenje o okupljanjima da li treba slušati savjete Kriznog štaba, mislim na to da li su zaista neophodne mjere koje nam se nameću, vaše mišljenje?”, pitao je Neške.

- Nerizične populacije treba da paze na svoje kontakte sa rizičnim populacijama, smatram da mladi između sebe ne treba da imaju ograničenja – ovo je mišljenje dr Nestorovića.

Većina pitanja se, logično, odnosila na epidemiju korone u našoj zemlji, a bilo je i mnogo onih koji su tražili savjet ili pomoć za svoju zdravstvenu muku.

I na kraju, “Neko iz mase” je pitao da li je i dalje u kontaktu sa članovima Kriznog štaba.

- One ljude koje lično znam i dalje znam, neslaganje nije lične prirode – rekao je na kraju.

Izvor: telegraf

Vaš komentar na članak: