12.03.2020 u 17:55 | Zanimljivosti | Komentari

Svi simptomi korona virusa osim jednog su kao kod gripe

U Zenici su potvrđena tri slučaja oboljenja od korona virusa (COVID-19)

pregled

Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne i zarazne bolesti u Kantonalnoj bolnici Zenica član je ekspertnog tima pri Kriznom štabu ZDK za praćenje korona virusa. Za Anadolu Agency (AA) govorio je o mjerama koje se poduzimaju za sprječavanje širenja ovog virusa. U Zenici su potvrđena ukupno tri slučaja zaraze virusom COVID-19, a kako je ranije saopćio Krizni štab ZDK, radi se o 51-godišnjoj ženi koja je boravila u pokrajini Lombardija u Italiji, te 19-godišnjoj ženskoj osobi i 26-godišnjem muškarcu. Svi su od povratka iz Italije boravili u kućnoj izolaciji i nisu bili u kontaktu sa drugim osobama.

Drljević je rekao kako su sve preporuke za suzbijanje širenja virusa COVID-19 aproksimativne.

“Sve preporuke do sada su aproksimativne, vrlo malo preporuka imamo koje su prošle čitav znanstveni krug, gdje su simulirane, dokazivane. Sve što imamo su pretpostavke sa visokim intenzitetom tačnosti. Sve uzimamo u obzir ali ne možemo reći da je nešto tako kako se navodi, jer niko nije 100 posto siguran. Ako je 99 posto nešto sigurno, to i dalje ne znači potpunu tačnost jer ne možemo poduzimati nikakve posebne mjere. Sve mjere su dobrodošle, poput mjera dezinfekcije i izbjegavanja, sve su dobre ali ne možemo sa potpunom sigurnošću reći da su tačne. Pretpostavljamo i nadamo se da će sa višim temperaturama i bolest se smanjivati, da bude sezonska bolest. Sigurni smo da ovoj bolesti odgovaraju niže temperature”, rekao je Drljević.

Loading...

Drljević je rekao kako se sve radi po protokolima već ustanovljenim i da nema potrebe za širenjem dezinformacija.

“Radimo po svim pravilima struke, posebno kada imamo mali broj bolesnika, onda se sigurno mogu ispoštovati svi protokoli. Moj zadatak je da zaštitim medicinske radnike. Imamo dosta osoba i iz našeg miljea koje od straha ili neznanja projiciraju mišljenja na ovu situaciju”, istakao je Drljević.

Simptomi koji prate oboljenje uzrokovano korona virusom slični su sezonskoj gripi, a indikacija za testiranje nekoga na COVID-19 je ili boravak u područjima na kojima je ustanovljena zaraza ili pak direktan ili indirektan kontakt sa osobama koje su boravile na tim područjima ili oboljele.

“Svi simptomi osim hunjavice su kao kod gripe kada se radi o virusu COVID-19. Ti simptomi su u različitom procentu, većina ima temperaturu, suhi kašalj, iskašljavanje, bolove u mišićima. To su nespecifični simptomi karakteristični za virusna oboljenja. Osnova ovdje je podatak o kontaktu s nekim ko je bio iz ugroženog područja, ili je boravio tu ili je imao indirektan kontakt. Tek kada je to pozitivno, mi onda pregledamo pacijenta i na osnovu simptoma postavljamo mogućnost da bi se moglo raditi o COVID-19, dogovaramo sa epidemiologom uzimanje nalaza i tek onda kada dobijemo nalaze znamo da je sigurno to. Na osnovu kliničke slike ne možemo biti sigurni”, kazao je Drljević.

O eventualnim dodatnim mjerama protiv širenja virusa bit će govora na sjednici Kriznog štaba.

“Mi smo jutros imali savjetovanje i ukoliko bude potrebe da se donese odluka o zabrani okupljanja ili obustavi škole, mi ćemo to i donijeti”, rekao je Drljević.

Prvi slučaj korona virusa u bh. entitetu Federaciji BiH i peti u Bosni i Hercegovini potvrđen je 9. marta kod 51-godišnje žene iz Zenice koja je boravila u pokrajini Lombardija u Italiji. Nakon povratka boravila je u kućnoj izolaciji i nije bila u kontaktu sa drugim osobama. Druga dva slučaja potvrđena su jučer, a radi se o članovima iste porodice, 19-godišnjoj ženskoj osobi i 26-godišnjem muškarcu, koji su također boravili u kućnoj izolaciji.

Izvor: fokus

Vaš komentar na članak: