18.01.2021 u 0:11 | Recepti, Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

NEVJEROVATNA KORIST SUHIH ŠLJIVA: Fenomenalnih 5 razloga zbog kojih ćete ih konzumirati svaki dan

Suhe šljive su prava riznica hranjivih tvari za zdravlje, neodoljivog okusa i velikih zdravstvenih vrijednosti. Suhe šljive su bogate vitaminima. Posebno se izdvajaju vitamini A i K. U manjim količinama sadrže i vitamine C, E te B1, B2, B3 i B6

suha pljiva.

Odličan su izvor minerala kalija, kalcija, magnezija, željeza, fosfora, natrija, cinka, bakra i mangana. Tu su i topiva i netopiva vlakna, fenolni spojevi te brojni fitospojevi koji djeluju kao snažni antioksidansi.

Zahvaljujući prirodnim zaslađivačima sorbitolu i fruktozi suhe šljive su idealna namirnica za utaživanje želje za slatkim. Istovremeno ne izazivaju neželjene posljedice kao što su debljanje ili povišenje razine šećera u krvi – naravno ako se konzumiraju u razumnim količinama.

Suhe šljive za zdravlje

Suhe šljive za zatvor – Kada je riječ o zdravstvenim prednostima šljive, ona ima sposobnosti da se bore protiv zatvora. 100 mg šljiva ima oko 6.1 g vlakana, koje pomažu skupljanju otpada i održavanju normalnog rada crijeva.

Sprječavaju pojavu hemoroida – Kronična opstipacija ili naprezanje tokom pražnjenja crijeva mogu uzrokovati hemoroide. Prehrana sa niskom razinom vlakana je još jedan od uzroka upaljenih vena u donjem dijelu rektuma i anusa. To može biti prilično bolno. No, budući da su šljive bogate vlaknima i mogu ukloniti zatvor, mogu pomoći i onima koji su skloni hemoroidima. Redoviti unos može čak i pomoći da se ovaj stresni problem ponovo ne javi.

Loading...

Suhe šljive za zdravlje srca – Sušene šljive su bogate kalijem. Jedna porcija sušenih šljiva sadrži 36% preporučene dnevne doze ovog minerala. Kalij osigurava ispravno funkcioniranje srca te krvožilnog i živčanog sistema.

Ovaj mineral pomaže i kod povišenog krvnog tlaka te smanjuje rizik od pojave srčanog i moždanog udara.

Niska razina kalija može izazvati slabost, grčeve u mišićima, usporene srčane otkucaje, vrtoglavicu pa čak i gubitak svijesti. Jedan od savjeta jest da pojedete tri suhe šljive dnevno (ranije natopljene preko noći).

Snižavaju razinu šećera u krvi – Šljive su nisko pozicionirane na glikemijskoj ljestvici. To znači da mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. Sušene šljive sadrže visoki udio topivih vlakana koja pomažu u održavanju stabilnosti šećera u krvi.

Topiva vlakna smanjuju vrijeme zadržavanja hrane u želucu, što za posljedicu ima slabiju apsorpciju šećera u krvotok.

Topiva vlakna i flavonoidi, koji su također u značajnim količinama prisutni u suhim šljivama, od velike su važnosti jer doprinose povećanju osjetljivosti tijela na inzulin.

Suhe šljive za zdravlje kostiju

Porcija suhih šljiva osigurava 129 % preporučene dnevne količine vitamina K koji je od velike važnosti za koagulaciju krvi i izgradnju kostiju.

Prema istraživanju objavljenom u knjizi Wellness Foods A to Z, adekvatne količine vitamina K u prehrani mogu pomoći starijim odraslim osobama u:

- obnovi već oslabljenih kosti
- održavanju njihovog zdravlja i gustoće
- prevenciji osteoporoze
- prevenciji ateroskleroze

Istraživanje studije Državnog Sveučilišta Floride pokazalo je da suhe šljive mogu prevenirati osteoporozu, osobito kod žena u postmenopauzi.

Tijekom studije, skupina žena u postmenopauzi je konzumirala 100 grama suhih šljiva dnevno.

Kao rezultat toga, nakon samo tri mjeseca sudionice su imale poboljšane markere za stvaranje kostiju, u usporedbi sa skupinom žena koje su konzumirale po 75 grama suhih jabuka dnevno.

Kompot od suhih šljiva recept

Potrebni sastojci:

- 1,5 l vode
- 10 suhih šljiva
- 2 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- začine po želji (npr. par klinčića, suhi cimet…),
- Također možete dodati na šnite narezan limun, jabuke, kruške, koru od naranče…

Priprema:

Staviti u lonac hladnu vode i odmah dodati sve sastojke (suhe šljive, šećer, vanilin šećer i ostale začine). Kompot je skuhan kad šljive omekšaju.

Izvor: narodnilijek

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: