11.04.2018 u 16:58 | Zanimljivosti | Komentari

OVO JE ZABLUDA! Kažu nam da je ova namirnica zdrava, a ZAPRAVO VAM DRASTIČNO POVEĆAVA HOLESTEROL!

Naučnici su sproveli sedam studija, i u svih 7 dobili isti rezultat – povišen LDL.

kokosovo-ulje

Iako već neko vrijeme slušamo samo najbolje o kokosovom ulju, američko Udruženje kardiologa objavilo je upozorenje, u kome su istakli zašto konzmiranje ove namirnice može da bude izuzetno opasno.

Naime, Institut za kardiovaskularne bolesti sproveo je sedam kontrolisanih studija, gdje su upoređivali kokosovo sa mononezasićenim i polinezasićenim uljima.

Rezultat je pokazao da kokosovo ulje povećava nivo LDL holesterola, takozvanog lošeg, i to u svih sedam studija, a u čak šest je to povećanje bilo značajno.

Centar za kontrolu bolesti saopštio je da skoro 32 posto Amerikanaca ima povišen LDL holesterol, a preporuka za ove ljude jeste ograničavanje zasićenih masti na ne više od 6 % u cjelodnevnom unosu kalorija.

“Budući da smo otkrili da kokosovo ulje povećava LDL holesterol, koji je čest uzrok kardiovaskularnih bolesti, a kokosovo ulje se smatra samo dobrim, dužnost nam je da upozorimo ljude da ga ne koriste u ishrani“, piše u saopštenju Instituta.

Prema nedavnoj studiji u Americi, čak 72 posto ljudi vjeruje da kokosovo ulje popravlja zdravlje, dok je kod ispitanih nutricionista taj procenat 37.

Izvor: stil

Vaš komentar na članak: