31.01.2015 u 1:18 | Biljke, Featured, Zdravlje | Komentari

Tamjan za liječenje mnogih bolesti

Iako posjeduje brojna ljekovita svojstva, većina osoba o tamjanu ne zna gotovo ništa. U ajurvedskoj medicini, tisućljećima je u upotrebi za liječenje artritisa, zacjeljivanje rana, reguliranje hormonalnog statusa kod žena i zaštitu od patogenih mikroorganizama. Prema vjerovanju Ayurveda, svakodnevno kađenje doma tamjanom donosi dobro zdravlje ukućanima.

tamjan-600x400

U zemljama Bliskog istoka, od davnina se koristi za održavanje zdravlja usne šupljine. Ljudi s ovog podneblja žvaču smolu tamjana i tako poboljšavaju zdravlje zuba i desni. Antimikrobna svojstva koja posjeduje, sprečavaju infekcije.

Na Zapadu je tamjan najviše poznat po antiupalnim svojstvima, a bosvelijske kiseline su najvažniji sastojak. Tamjan učinkovito i ublažava bol uzrokovan artritisom, bez izazivanja nuspojava.

Poboljšava cirkulaciju, kao i protok krvi kroz krvne žile oštećene upalnim procesima.
Istraživanja su potvrdila da ekstrakt, tamjanovo acetat, smanjuje neurološka oštećenja, djeluje protiv depresije i napetosti, smanjuje razinu kolesterola i sprečava bolesti krvnih sudova.

U aromaterapiji se koristi za oslobađanje od stresa, napetosti, histerije i depresije, kupka s uljem tamjana pomaže kod menstrualnih bolova i upale mokraćnih puteva.
Terapija uljem blagotvorno djeluje i na dišne ​​puteve.Pomaže kod bronhitisa, astme, sinuzitisa, čestih prehlada i alergije. Da bi se postigao pravi efekt, potrebno je na ruku staviti malo ulja i udišite nekoliko puta dnevno. Odličan je i za inhalaciju, u litar vruće vode stavi se jedna jušna žlica tinkture tamjana.

Dobro upućeni tvrde da ulje tamjana može pomoći u liječenju ili ublažavanju hrkanja, tako što se namažu vrat, grudi i područje oko nosa. Ulje se ne nanosi koncentrirano, već razrijeđeno baznim uljem ili vodom. Iako nema poznatih kontraindikacija, tamjan i njegove preparate trebalo bi izbjegavati hipertoničari, trudnice i dojilje.

Izvor: zenstvena

Vaš komentar na članak: