06.07.2015 u 16:50 | Biljke, Featured, Zdravlje | Komentara:

Ovo su najjači prirodni lijekovi: Evo kako određeni dijelovi biljaka djeluju na različite poteškoće!

Najzdraviji sastojci biljaka često se gube u procesu proizvodnje ljekova, ističu stručnjaci.

Štaviše, gotovo 60 procenata od 150 prepisanih lijekova u Americi sadrži kao aktivnu komponentu najmanje jedno sintetički obrađeno biljno jedinjenje.

Ako je već tako, zašto ne biste potražili lijek za svoje probleme direktno u prirodi? Evo kako određeni djelovi biljaka djeluju na različite poteškoće…

Lekovito-bilje-600x353

ŠIROK STRUK

Lijek: Ekstrakt korena biljke Coleus forskohili

Zašto je koristan? Za razliku od biljke efedre, koja je zabranjena u mnogim zemljama, a u Kini se vijekovima upotrebljava kao lijek, ovaj suplement ne utiče na nervni sistem. Sadrži aktivni sastojak forskolin, koji snabdeva vaše tijelo lipazom, enzimom koji direktno utiče na masne ćelije u tijelu.

Dale, mršavljenje je zagarantovano!

Posljednje istraživanje magazina Obesity Research otkriva da su muškarci koji su uzimali 250 miligrama ekstrakta korijena ove biljke smanjili procenat masti u tijelu za čak četiri procenta u periodu od 12 nedelja. Dodatni plus je i povećanje nivoa testosterona.

PREVENCIJA ALCHAJMEROVE BOLESTI

Lijek: Biljka cvrtočina (Huperzia serrata)

Zašto je koristan? Ova biljka sadrži aktivni enzim koji luči acetilholin u centralni nervni sistem. Uzrok Alchajmerove bolesti leži u smanjenom nivou acetilholina kod pacijenata. Zato korišćenje 200 mikrograma ove biljke dnevno povećava nivo svjesti i direktno utiče na prevenciju ove teške bolesti. Zato ako u porodici imate nekoga ko pati od Alchajmerove bolesti, pokušajte da pronađete biljku crvotočinu, pozantu još pod nazivima vučja noga, lisičjak, zmijina mahovina i brojnim drugim…

ANGINA PEKTORIS

Lijek: Plod glogovog drveta (Crataegus monogyna)

Zašto je koristan? Njemačka agencija Uprava za zaštitu biljaka otkrila je da ekstrakt glogovog ploda blagotvorno djeluje na rad srca kod ljudi koji imaju kardiovaskularne tegobe uzrokovane anginom pektoris.

Loading...

TOKSIČNI ULJEZI U TIJELU

Lijek: Ekstrakt mliječnog čkalja (Silybum marianum)

Zašto je koristan? Bilo da se inhalirate zbog posljedica pasivnog pušenja ili se oporavljate od burne noći, jetra će biti prva na liniji odbrane tijela od štetnih materija u organizmu.

Ekstrakt mliječnog čkalja (poznatog i kao gujina trava) modifikuje ćelije jetre, koja se zahvaljujući tome regeneriše i sprečava uticaj toksina. Takođe, može se koristiti i nakon transplantacije jetre.

NESANICA

Lijek: Ekstrakt sjemena biljaka bogatih 5-hidroksitriptofanom

Zašto je koristan? 5-hidroksitriptofan je hemikalija koja povećava nivo serotonina, hormona sreće koji je, između ostalog, zaduženo i za san. Zdrav je i zbog činjenice da veoma brzo djeluje na nervni sistem, pa ne čudi što se već pola vijeka upotrebljava kao lijek za insomniju.

UMOR

Lijek: Ekstrakt sjemena guarane (Paullinia cupana)

Zašto je koristan? U ovom čudotvornom eliksiru, koji raste u Amazoniji, nalazi se kofein, a drugi aktivan sastojak je teofilin. Obe ove supstnce su poznate kao snažni pojačivači energije.

STOMAČNI PROBLEMI

Lijek: Đumbir

Zašto je koristan? Đumbir se već dugo upotrebljava u sprečavanju digestivnih problema, mučnine i osjećaja slabosti. Studije su pokazale da je samo jedan gram đumbirovog korijena dovoljan odraslom muškarcu da kratkoročno prevaziđe simptome sindroma nervoznih crijeva i mučnine.

Izvor: menshealth

Loading...
loading...

Vaš komentar na članak: