02.03.2015 u 19:30 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Eliksir od đumbira i češnjaka

Ovaj mi je recept otkrila moja divna uciteljica Julie James. Jucer smo Tony i ja bili na njezinoj radionici “Kako napraviti ljekovite biljne sirupe i med”. Julie, kao i uvijek, nesebicna u sirenju svog znanja, pokazala nam je mnostvo raznovrsnih metoda izrade biljnih sirupa i meda. Ovo je jedan od njih. Lak za pripravu, lako dostupni sastojci, a tako – ljekovit. Eliksir od đumbira i češnjaka idealan je za napraviti sada u jesen, i kušati nekoliko zlica dnevno kako bi na vrijeme prevenirali mogucu virozu i gripu… Ovo je najjednostavniji recept s jucerasnje radionice, no vrlo, vrlo dragocjen i – fin. Preporucujem svima imati pri ruci sljedecih nekoliko mjeseci.

slika-zaslona-2012-09-24-u-04-58-40

Sastojci:

  • 6 češnja češnjaka
  • 6 cm đumbira (3 velike zlice)
  • 2 limuna
  • Med
  • Postupak:

    Sitno nasjeckajte đumbir i češnjak, što sitnije time bolje jer ce tako ispustiti vise ljekovitog soka. Stavite ih u staklenku, zajedno sa limunom narezanim na ploške (i korom limuna ukoliko je domaci, nešprican). Prelijte s sokom od drugog limuna. Sve prelijte medom. Meda dodajte toliko da prekrije sve sastojke.

    Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi tjedan dana prije upotrebe. Potom, ukoliko zelite procjedite kroz gazu, ili, ako vam prija, ostavite sve sastojke i jedite skupa (tako ja radim).

    Mozete jesti na zlicu, nekoliko zlica dnevno, mozete dodavati kao dresing na salate… Ako ciljano radite kao dresing za salate, dodajte u eliksir i malo osušenog timijana, te ruzmarina…

    Dobrobiti:

    Med je poznat po svom protubakterijskom djelovanju, cisti krv i poboljsava krvnu sliku, smanjuje kolesterol. U kombinaciji s đumbirom i češnjakom djeluje izvrsno u prevenciji viroze i gripe, te prehlade. Glavni sastojak češnjaka je allicin, koji posjeduje čudesna anti-bakterijska, anti-virusna, anti-gljivična, anti-parazitska i antioksidacijska svojstva. Iako pogoduje radu svih organa, kad spomenemo đumbir, prva asocijacija je: probava, pluća i srce.
    Ovaj eliksir idealan je za jesen i zimu, za jacanje imuniteta i prevenciju jesenje-zimske malaksalosti.

    U umjerenim kolicinama odgovara svim trima doshama, a Vata i Kapha, s đumbirom i češnjakom, mogu dodati i malo cayenne papra.

    Rok trajanja:

    Neogranicen

    Izvor: lightofayurveda

    Vaš komentar na članak: