07.12.2020 u 17:05 | Kućni savjeti, Zanimljivosti | Komentari

Dvanaest načina na koje možete iskoristiti sodu bikarbonu (sigurni smo da ne znate sve)!

Sigurni smo da sodu bikarbonu imate u svojoj kuhinji i koristite ju za nekoliko stvari, ali ona se može upotrebljavati kako u kuhinji, tako i u pripravcima za bolji izgled, čišćenje kuće ili ispiranje usne šupljine.

laundry-4017610_1280

Što još možete napraviti sa sodom bikarbonom?

1. OČISTITE VOĆE I POVRĆE

Prije nego pojedete ove namirnice, jasno je svima da ih je potrebno dobro oprati. Postoji bolji način od blagog ispiranja pod mlazom hladne vode. Jednostavno ostavite namirnice nekoliko minuta u posudi u koju ste stavili 1 žlicu sode i 2 čaše vode.

2. SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE TEPIHA

Ako na tepihu imate mrlje ili je on neugodnog mirisa, sve što trebate je posuti sode bikarbone po njemu i zaliti s malo vruće vode. Ostavite tako preko noći i sve usisajte. Ako problem nije riješen do kraja, ponovite postupak.

Loading...

3. ISPIRANJE USNE ŠUPLJINE

Čini vam se da imate neugodan zadah a ne znate kako si pomoći? Vodica za ispiranje je odlična jer može doprijeti do mjesta u ustima do kojih četkica ne može. Jedan pristupačan i jednostavan proizvod je sigurno soda bikarbona. Kako sadrži antibakterijska svojstva, odlično je za ovu svrhu. Pomiješajte jednake količine sode i vode i isperite usnu šupljinu.

4. OSVJEŽIVAČ ZRAKA

Često oni kupovni osvježivači zraka samo prikriju loše mirise a ne upijaju ih. Uz to mogu sadržavati i mnoge štetne komponente. Soda bikarbona neće samo prikriti mirise nego će ih uništiti. Sve što trebate napraviti jest pomiješati ju s nekoliko kapi esencijalnog ulja i staviti u posudu te nju u prostoriju koja ima neugodan miris.

5. DODAJTE JU PRAŠKU ZA VEŠ

Kako bi vam veš bio čišći i zadržao svoje boje dodajte malo sode bikarbone u perilicu. Uz spomenuto ona će ukloniti mrlje s odjeće.

6. OČISTITE KUPAONICU

Puno je proizvoda na tržištu koji će vam pomoći u ovom naumu, ali ne postoji jeftiniji od sode bikarbone. Umjesto ribanja svakog centimetra, Napravite pastu od vode i sode te stavite na mjesto koje želite očistiti i obrišite za 20 minuta. To je sav posao.

7. UBLAŽITE POSLJEDICE UBODA

Iako ju nije sigurno nanositi na kožu svakodnevno, mogla bi biti korisna kada su u pitanju ubodi komaraca, crvenilo ili svrbež. Opet je potrebno samo pomiješati malo vode i sode bikarbone i staviti kratko na bolno mjesto.

8. ZA LJEPŠI OSMIJEH

Za bjelje zube potrebno je istresti sodu bikarbonu na dlan, uroniti četkicu za zube u nju te prati zube cijelu minutu. Iako pomaže u izbjeljivanju, ne bi se smjela koristiti kao zamjena za pastu već kao dodatak s obzirom na to da pasta za zube sadrži fluorid koji je važan u sprječavanju karijesa.

9. DEZODORANS

Mala doza sode bikarbone može se koristiti umjesto dezodoransa u slučaju osjetljivosti kože. Soda bikarbona neutralizira kiseline i baze, uklanjajući neugodne mirise. Također, ona neće uprljati odjeću na način na koji mnogi antiperspiranti mogu. Također, sodu možete pomiješati s vodom dok ne dobijete gustu pastu.

10. SJAJNA KOSA

Kreme, serumi, sprejevi i ostali proizvodi su u mogućnosti nakupiti se u kosi te joj dati pomalo ljepljiv i prljav izgled no četvrtina pakiranja sode bikarbone može riješiti taj problem. Sodu bikarbonu valja umiješati u malu količinu šampona prije nanošenja na kosu i uobičajenog ispiranja. Kosa će izgledati sjajnije po završetku pranja.

11. PILING LICA

Za razliku od uobičajenog pilinga čije mikrogranule pridonose zagađenju, soda bikarbona je sigurna alternativa pilingu za lice. Njega je jednostavno napraviti: Tri mjerice sode bikarbone valja pomiješati s jednom mjericom vode te tu mješavinu utrljati na lice nježnim kružnim pokretima prije ispiranja toplom vodom.

12. RIJEŠITE SE LAŽNE BOJE S TIJELA

U većini slučajeva, sprej za samotamnjenje umjesto željenog učinka kožu oboji narančasto ili ju pak iscrta neuglednim prugama. Postoji vrlo jednostavno rješenje kako otkloniti taj problem koji ne uključuje čekanje da losion izblijedi. Korištenjem iste formule za piling tijela (tri mjerice sode bikarbone i mjerica vode) lako je boju istrljati s kože.

Izvor: ordinacija

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: