30.10.2020 u 15:18 | Kako smršati, Recepti | Komentari

Kardiolog smršao 98 kilograma, i otkrio: Ovo je najveća zabluda, koja vam ne da da smršate!

Maslinovo ulje mnogima je prvi izbor kada žele da smršaju i njime zamjenjuju druga ulja, smatrajući da sadrži manje kalorija.

mrsavljene-mjesec-10kg

Međutim, riječki kardiolog doc. dr sc. Alen Ružić, doktor koji je u roku od pet godina smršao 98 kilograma, otkriva da je vjerovanje da je maslinovo ulje dobro za mršavljenje jedna od najvećih zabluda o ishrani.

“Maslinovo ulje je izvrsna namirnica, najbolja masnoća za koju znamo, ali kao i druge masnoće, vrlo kalorična. Minimalna dnevna količina masnoća je 10 grama (2 čajne kašičice) što daje 90 kalorija.

Svako ko želi da smrša, trebalo bi da se drži ovog pravila, a salate nikako ne treba začinjavati uljem”, objašnjava dr Ružić.

Loading...

Dakle, maslinovo ulje ne smije da se koristi pretjerano, ali dobra vijest je da za razliku od biljnog ulja ili masti, ima nizak nivo holesterola (loših masnoća).

Isto tako, maslinovo ulje je snažan antioksidans visoke hranjive vrijednosti, na kojem će vam tijelo biti zahvalno. Važno je samo koristiti ga umjereno.

Ljekovita svojstva maslinovog ulja poznata su još od davnina.

Prvi tragovi kultivacije maslinovog drveća zabilježeni su na području srednje Azije 4.000 godina prije Krista. O vrijednosti maslinovog ulja kroz povijest govore mnoge legende i zapisi.

U starogrčkoj Ateni, na velikom događaju poznatom kao Panatenejske igre, pobjednici gimnastičkih, muzičkih i drugih natjecanja nagrađivani su s amforama napunjenima maslinovim uljem.

Mnogi narodi smatrali su ga svetim uljem i simbolom snage i zdravlja.

Hipokrat ga je prepisivao za više od 60 raznih bolesti, a kineski narod vjerovao je da ima sposobnost neutralizirati otrove.

U prošlosti je maslinovo ulje bilo toliko cijenjeno da je služilo kao sredstvo plaćanja te je za brojne obitelji bilo glavi izvor prihoda.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: