24.02.2016 u 19:21 | Featured, Zdravlje | Komentari

Zašto bi trebalo jesti 10 suhih šljiva dnevno

U posljednjih godinu dana interentom kruži recept za „čudesni lijek“ protiv bolova u leđima koji se sastoji samo od suhog voća, pa smo mi malčice istraživali kakav to uticaj suho voće, posebno šljive imaju na zdravlje kostiju.

suhe-sljive-foto

Prema istraživanjima koja su sprovedena na univerzitetu na Floridi, suha šljiva je jedna od najzdravijih voćkica kad je u pitanju zdravlje kostiju. Svi mi znamo da većina voća i povrća sadrži minerale i vitamine koji su dobri za naše kosti, ali suhe šljive u tome svakako prednjače. Suhe šljive u odnosu na ostalo voće zaista mogu poboljšati gustinu kostiju kao i promjeniti količinu alkalnih fosfata koji se nalaze u kostima.

Dokazano je i da ovo voće ima sposobnost da promjeni gustinu minerala u kostima kod žena u periodu poslije menopauze.

Do sad je bilo poznato da su suhe šljive bogate kalcijumom i vitaminom D, ali sad je otkriven i novi mineral koji poboljšava zdravlje kostiju.

Zašto bi trebalo jesti suhe šljive

Tokom istraživanja na univerzitetu na Floridi, naučnici su istraživali efekat suhih šljiva na zdravlje prvo životinja, a kasnije i ljudi. Rezultat je bio više nego pozitivan posebno kad su u pitanju žene čije su kosti nakon tri mjeseca ispitivanje bile znatno zdravije i snažnije, a istraživanje je zatim nastavljeno cijelu godinu.

U istraživanju je učestvovalo 100 žena koje su tek prošle kroz menopauzu, nijedna od njih nije koristila nikakve lijekove za zdravlje kostiju, steroide ili suplemente kalcijuma, a nisu uključene žene koje imaju hronične bolesti kostiju ili su teški pušači. Isto tako nisu mogle učestvovati žene koje redovno konzumiraju suhe šljive ili sok od suhih šljiva.

Žene su podijeljene u dvije grupe, jedna grupa žena je jela 10 suhih šljiva dnevno, čitavih godinu dana, a zbog njihovog laksativnog dejstva u ishranu su ih morale uvoditi postepeno. Druga grupa žena je jela oko 75 grama suhih jabuka koje imaju jednak broj kalorija, ugljenih hidrata, masti i vlakana kao 100 g šljiva. Obje grupe su pored voća uzimale i suplemente vitamina D i kalcijuma. Nakon što su usporedili rezultate ispostavilo da su kod žena koje su jele šljive zabilježeni bolji rezulatati.

Zašto bi trebalo jesti 10 suhih šljiva dnevno

Povećače vam se gustina kostiju što će poboljšati pokretljivost i ublažiti bolove. Zdravlje i izdržljivost kičme i kostiju podlaktice biće na zavidnom nivou, a rizik od povreda i lomova mali. Održavanje tjelesne težine. Pored na zdravlje kostiju suhe šljive zbog svog laksativnog dejstva pomažu i održavanje zdrave tjelesne težine i sprečavaju gojenje.
Bogate su vitaminima C, K i fitohemikalijama od velike važnosti za zdravlje kostiju. Suhe šljive posjeduju antiupala svojstva što je samo još jedan od razloga zbog čega su toliko dobre za zdravlje kostiju.
Poboljšanje biomarkera kostiju. Nakon redovnog uzimanja suhih šljiva biomarkeri koji pokazuju gustinu minerala u kostima biće mnogo bolji i pozitivniji.
Bez obzira na sve rezultate koje je dalo ovo istraživanje jedno je sigurno, ukoliko budete svakog dana jeli 10 suhih šljiva zdravlje vaših kostiju se neće pogoršati i nikakav gubitak kostiju nije zabilježen kod niti jedne od 100 učesnica u istraživanju što je veoma važan podatak.

Izvor: lifepressmagazin

Vaš komentar na članak: