27.04.2016 u 18:31 | Featured | Komentari

Uspješna terapija: Amerikanku su uspjeli pomladiti 20 godina

Elizabeth je primila dvije genske terapije – jednu koja bi ju trebala zaštiti od gubitka mišićne mase starenjem i drugu čija je svrha spriječiti propadanje matičnih stanica.

Foto: 24sata

Foto: 24sata

Elizabeth Parrish (44) , čelnica američke tvrtke Bioviva , postala je prva žena uspješno pomlađena genskom terapijom. Eksperimentalna terapija njene kompanije vratila joj je punih 20 godina.

Broj telomera, komadića DNK koji utječu na dugovječnost i zdravlje , u njenom je tijelu naglo narastao. Što je više telomera, stanica u organizmu su mlađe.

Elizabeth je u rujnu prošle godine primila dvije genske terapije – jednu koja bi ju trebala zaštiti od gubitka mišićne mase starenjem i drugu čija je svrha spriječiti propadanje matičnih stanica.

- Trenutačna terapija može pomoći ljudima u borbi protiv boilesti i starenja. Ako se moji rezultati pokažu dobrima na duge staze, možemo reći da smo napisali povijesti – rekla je Parrish.

Bioviva će nastaviti nadzirati Elizabethinu krv, ali i tetsirati nove genske terapije koje bi u budućnosti mogle pobijediti starenje, ali i ponudiit nove metode liječenja nekih teških bolesti. Upravo je Elizabeth i njen organizam ključ daljnjeg razvoja nečega što bi se moglo nazvati prvom uspješnom terapijom pomlađivanja u svijetu.

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: