10.09.2015 u 7:58 | Recepti, Zdravlje | Komentari

ULJE OD LJUTIH PAPRIČICA: Evo šta sve može da izliječi (RECEPT)

Poznato je da su ljute papričice zdrave, ali sigurno niste znali da od njih, jako lako, možete da napravite ljekovito ulje.

ulje-sa-ljutom-papricicom1

Ulje se pravi od ljutih crvenih paprika i odlično pomaže kod radikulitisa, miozitisa, neuralgije, reume i bolova u zglobovima. Ulje od ljutih paprika pripada grupi iritirajućih i zagrijavajućih ulja, piše uspesnazena.com! Posjeduje nadražajno djelovanje – širi kapilare, pojačava cirkulaciju krvi u gornjim dijelovima kože, pojačava vitaminski metabolizam i djeluje na aktiviranje regenerativnih procesa epidermisa kože.

Za pripremu ulja od ljutih paprika biće potrebno:

– 10 svježih crvenih ljutih papričica
– 2 čaše hladnocijeđenog maslinovog ulja
– staklena tegla od 1 litar

Priprema:

Papričice oprati, odsjeći dio gdje se nalazi peteljka i samljeti na mašini za mljevenje mesa. Dobićete oko jedne čaše isitnjene smjese.

Preručite u čistu staklenu teglu i prelijte uljem. Ostavite na tamno mjesto (recimo u donji dio kuhinjskih elemenata).

Poslije 7 dana procijedite sadržaj tegle kroz gazu ili plastičnu cediljku. Iskorišćenu smjesu od paprike možete ostaviti u frizider i koristiti kao dodatak jelima, a crvenkasto ulje koristiti za utrljavanje u kožu.

Prvo vrijeme utrljavati ulje nekoliko puta dnevno, kada imate bolove u zglobovima ili drugim dijelovima tijela. Nakon utrljavanja, obuvati tople čarape ili hulahopke, ako su u pitanju noge. Utopljavati i druge dijelove tijela, u zavisnosti od lokacije bola – ruke, vrat, leđa. Nakon nanošenja ulja, osjetit ćete pečenje na koži, ali biće podnošljivo, čak i prijatno, jer će ulje duboko grijati kožu, ali bez stvaranja opekotina.

Vremenom možete smanjivati intenzitet nanošenja ulja. Poslije mjesec-dva, proceduru možete raditi jednom nedeljno, ako se jave ponekad bolovi u zglobovima zbog promene vremenskih uslova. Ulje čuvajte na tamnom mestu.

Izvor: uspesnazena

Vaš komentar na članak: