21.10.2015 u 13:28 | Featured, Zdravlje | Komentari

Recept za snižavanje holesterola, za dijabetičare i one koji žele da oslabe i zaštite krvnu sliku!

Svi sastojci ovog laganog i zdravog jela su odličan izbor za početak dana. Kada se sastojci pomješaju nastaje veoma ukusna kašica koja će vas držati sitim barem 2-3 sata. Još jedna dobra osobina ovog doručka jeste što nakon njega postepeno postajete gladni (posljedica niskog glikemijskog indeksa).

kasica-od-mekinja

Samo dvije supene kašike ovsenih mekinja dnevno mogu vam pomoći da oslabite, snizite holesterol, zaštitite krvne sudove, ublažite dijabetes, regulišete probavu. Postoje dokazi da konzumiranje mekinja smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Recept za kašicu od mekinja

- Kašika ili dvije pšeničnih mekinja
- Kašika ili dvije ovsenih mekinja
- Kašičica meda
- Brusnica
- Par sirovih badema i/ili lješnika
- Cimet

Ukoliko vam se porcija učini malom u kašicu možete dodati i različite pahuljice. Polivati toplom, skoro ključalom vodom i miješati dok se ne napravi kaša

Vrijeme potrebno da se napravi savšreno zdrav i ukusano jelo – 2 minuta. Vrijeme potrebno da se operu sudovi nakon doručka – 1 minut. Savršeno!

Budite nešto oprezniji sa mekinjama, jer je poznato da one pomažu radu crijeva, pa ih polako uvodite u ishranu jer mogu izazvati dijareju. Dok se ne naviknete možete kombinovati i doručak šampiona – musli sa mlijekom.

Mekinje mogu da se jedu i sa jogurtom, za večeru…. Ukoliko i vi klopate mekinje, podijelite sa nama vaš recept ili savjet.

Izvor: narodnamediciina

Vaš komentar na članak: