07.04.2015 u 19:10 | Featured, Ljepota | Komentari

Prekrasna koža: 4 tretmana pomoću zelenog čaja

Zeleni čaj je unazad nekoliko godina stekao široku popularnost, zahvaljujući svojim zdravstvenim prednostima Osim toga, on ima primjenu i u kozmetici. Zeleni čaj sadrži visoku koncentraciju antioksidanata koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u organizmu. Kao rezultat, on odlaže formiranje bora i sitnih borica oko očiju i usta. Redovno konzumiranje zelenog čaja ubrzava mršavljenje. On pomaže u izbacivanju toksina iz organizma čime dolazi do prirodne detoksikacije organizma.

PHOTO:flickr/Suhail

PHOTO:flickr/Suhail

Na tržištu postoji veći broj kozmetičkih proizvoda koji sadrže zeleni čaj kao aktivni sastojak. Međutim, ako ne želite da potrošite mnogo novca na ove proizvode, probajte sledeće maske od zelenog čaja koje možete sami napraviti. Prije svega, potrebno je da skuhate čaj od listova zelenog čaja. Čaj ohladite i, u zavisnosti od tipa kože, napravite masku.

Masna koža

Brašno od riže (možete ga nabaviti u prodavnicama zdrave hrane) liječi akne, pigmentaciju i tamne mrlje na koži. Ono ima i svojstva pilinga te upija višak ulja i sebuma sa lica. Redovna upotreba rižinog brašna u maskama za lice pomoći će vam da dobijete zdravu i sjajnu kožu.

Pomiješajte jednu kašičicu rižinog brašna sa jednom kašičicom svježeg limunovog soka.
Dodajte dvije kašičice zelenog čaja i miješajte dok ne dobijete glatku pastu.
Nanesite na lice i nakon dvadeset minuta isperite hladnom vodom.

Suha do normalna koža

Kao što je poznato, šećer je odličan piling, jer njegove granule djeluju kao mikro čestice koje uklanjaju mrtve ćelije i nečistoće sa površinksog sloja kože. On se lagano otapa na koži ostavljajući je mekanom i glatkom. Pavlaka vlaži i hidratizira suhu kožu dajući joj prirodni sjaj.

Loading...

Pomiješajte po jednu kašičicu pavlake i šećera i dobro izmiješajte. Za bolji piling, možete koristiti smeđi šećer.
Dodajte dvije kašičice zelenog čaja.
Nanesite na lice i nježno trljajte kružnim pokretima.
Nakon petnaest minuta lice isperite toplom vodom.

Osjetljiva koža

Kiselo mlijeko je bogato proteinima, kalcijumom i vitaminom D. Upravo zbog toga ono hidratizira kožu, bori se protiv akni, uklanja mrlje, smanjuje opekotine od sunca i pigmentaciju kože. Kiselo mlijeko je veoma blago i oslobađa kožu svih vrsta iritacija, što ga čini idealnim za osjetljivu kožu.

Pomiješajte po jednu kašičicu kiselog mlijeka i svježeg soka od limuna.
Dodajte jednu do dvije kašičice zelenog čaja.
Masku nanesite na lice i nakon petnaest minuta isperite hladnom vodom.

Maska za sjajnu kožu

Pokušavate da ublažite bore i sitne borice ili tamne mrlje? Želite da imate prekrasnu i sjajnu kožu? Kako biste vašem licu vratili hidrataciju i sjaj, koristite sledeću masku.

Pomiješajte dvije kašičice meda sa jednom do dvije kašičice zelenog čaja.
Nakon što ste sastojke dobro izmiješali, dobijenu masku nanesite na lice pomoću tufera.
Lice isperite hladnom vodom nakon petnaest minuta. Kako biste smanjili znakove starenja, pomenutu masku nanosite dva puta sedmično.

Izvor: minimagazin

Vaš komentar na članak: