22.10.2014 u 22:31 | Featured, Voće, Zdravlje | Komentari

Osim što je uksuno, sušeno voće vam moće pomoći u borbi protiv svakodnevnih bolesti, evo kako

Ako ste od onih koji jedu isključivo s nogu, i to nezdravo, trebalo bi da razmislite o zdravijim alternativama kao što je suho voće, koje čak može da zamijeni cijeli obrok, ali i pomogne kod nekih bolesti.

Suseno-voce

Osteoporoza

Suho grožđe je jedan od najbogatijih izvora minerala bora koji dokazano pomažu u usporavanju gubitka koštane mase kod žena poslije menopauze. Dovoljno je posuti šaku grožđica u kalcijumom bogat jogurt, a možete dodati i malo oraha, takođe bogatih tim mineralom. Dnevni unos ovog minerala ne bi smeo da bude veći od 10 mg.

Umor

Datule ili hurme pomažu u uklanjanju osećaja iscrpljenosti jer tada najčešće žudimo za nekim slatkim zalogajem. Kako su vrlo slatke, hurme su izvrsna alternativa za nezdrave slatkiše kojima smo posebno skloni u takvim stanjima jer imaju relativno nizak glikemijski indeks. Hurme polako otpuštaju svoje šećere što znači da ćete održati nivo energije stalnim. Uz njih možete pojesti i pokoji orah koji sadrži i dosta proteina, a daće vam toliko potreban osećaj sitosti.

Visok krvni pritisak

Suhe kajsije imaju tri puta više kalijuma nego što ih, na primjer, sadrže banane. A sadrže i minimalno soli. Odlične su za očuvanje normalnog krvnog pritiska – dok kalijum otpušta, natrijum zadržava vodu, pa povećan unos kalijuma održava volumen krvi na nižem nivou. Jedno istraživanje je pokazalo da je konzumiranje više kalijuma nego natrijuma savršena zaštita od visokog krvnog pritiska i ostalih srčanih bolesti.

Mokraćne infekcije

Suhe brusnice idealne su ako patite od čestih infekcija mokraćnih puteva od kojih pati čak 20 posto žena. Dvije šake brusnica mogu da smanje ljepljivost od bakterije E.coli koja se nalazi u uzorcima mokraće oboljelih žena. Aktivni sastojci iz brusnica su proantocijanidi (OPC) koji će imati antiadhezijski efekat, a vi ćete kao finalni rezultat imati manje urinarnih infekcija.

Zatvor

Samo šest suhih šljiva dva puta dnevno bolje ublažava zatvor nego ijedan drugi laksativ, pokazalo je jedno istraživanje. Šljive su bogate sorbitolom, vrstom alkoholnog šećera koji prirodno zadržava vodu u stolici.

Anemija

Četiri suhe smokve u sebi sadrže četvrtinu preporučene dnevne doze željeza – što je dovoljna količina za ublažavanje anemije. Kako biste pojačali dejstvo, kombinujte smokve s narandžom, prirodnim izvorom vitamina C koji pomaže apsorpciji željeza iz biljnih izvora.

Izvor: namirnice

Vaš komentar na članak: