01.05.2016 u 8:42 | Featured | Komentari

Mlijeko nije dobro za kosti – od njega je više štete nego koristi

Države s najvećom stopom potrošnje mliječnih proizvoda, poput SAD-a ili zemalja EU, imaju najvišu stopu oboljelih od osteoporoze kod koje dolazi do gubitka koštane mase

rentgen-pixabay

Nema onoga tko nije čuo da je dobro piti mlijeko svaki dan jer jača kosti. Ali, da li je to zaista tako? Stručnjaci kažu kako kravlje mlijeko koje kupujemo u trgovinama zapravo nije previše dobro za zdravlje. Između ostalog, ono je pasterizirano, a t ijekom tog procesa se grije do određene temperature pa naglo hladi. To se radi kako se ne bi brzo ukiselilo i da bi se uništile tvari koje mogu izazvati bolesti. Ali, tako se uništavaju i dobre bakterije (probiotici), neke hranjive tvari, enzimi itd.

Upravo nedostatak tih enzima otežava tijelu dolazak do kalcija i fosfora iz mlijeka, a oni su zaslužni za jačanje strukture kostiju. Države s najvećom stopom potrošnje mliječnih proizvoda (poput SAD-a i zemala EU) imaju najvišu stopu oboljelih od osteoporoze (gubitak koštane mase).

O sim obrade mlijeka koje uništava korisne stvari u njemu, niti krave nisu što bi trebale biti. Masovna proizvodnja podrazumijeva da je tijelo tih životinja prepuo genetski modificiranih hormona koje im ubrizgavaju kako bi jaču proizvodnju mlijeka, ali i drugih štetnih tvari.

Te krave su obično krhke i sklone bolestima, a njihovo mlijeko može sadržavati čak 20 vrsti sredstava protiv bolova, antibiotika i hormona rasta. Sve to završi u čaši mlijeka koju popijemo ili, još gore, dajemo svojoj djeci. Neka istraživanja pokazuju kako je sve to usko povezano s prekomjernim pojavom tumora i raka. Korištenje navedenih hormona zabranjeno je u Japanu, Australiji, Kanadi i Europskoj uniji, ali se naširoko koristi u SAD-u i drugim zemljama.

Također, dok mlijeko prolazi kroz postupak pasterizacije, ono postaje kisela hrana što smeta tijelu pri održavanju pravilnog pH. Što više prerađene hrane jedemo, tijelo postaje sve kiselije, a tad je dobra podloga ta nastanak raka, tumora i ostalih bolesti. Osim toga, tijelo se muči dok pokušava održavati pravilnu razinu pH te, između ostalog, ispire alkalne minerale kao što su magnezij i kalcij iz raznih dijelova tijela, pa tako i iz kostiju . Zbog toga kosti s vremenom postaju sve krhkije, a velika količina mlijeka iz trgovina radi mu više štete nego koristi.

Da bi tijelo imalo koristi od mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i ostale hrane, ona bi morala dolaziti iz domaćeg uzgoja u kojem se životinje i biljke tretiraju normalno, kao što se to radilo stoljećima, prije pojave svih preparata koji će na kraju uništiti čovječanstvo, piše The Earth Child .

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: