19.08.2015 u 8:53 | Zdravlje | Komentari

NE BACAJTE: Ovo su dijelovi namirnica koje bacate, a ni ne znate koliko su zdravi!

Prestanite bacati korisne dijelove namirnica!

Foto pixabuy

Foto pixabuy

Bacate li najbolje dijelove namirnica iz čiste navike a da ste potpuno nesvijesni njihovih zdravstvenih koristi? Listovi, stabljike ili kore nekih biljaka ponekad su i najzdraviji dijelovi.

Kožica luka

Kožica crvenog i bijelog luka bogata je kvercetinom, biljnim flavonidom jakog antioksidativnog, antihistaminskog i protuupalnog dijelovanja. Dodajte je dok kuhate variva ili juhe – samo je izvadite prije serviranja.

Kora dinje

Kora dinje bogata je citrulinom, aminokiselinom koja potiče cirkulaciju.

Listovi celera

Listovi imaju pet puta više kalcija i magnezija nego stabljika. Također sadrže i vitamin C i fenolike – snažne antioksidanse koji pomažu u borbi protiv raka, srčanih bolesti i procesa starenja. Jednostavno ih koristite poput stabljike celera i dodajte u juhe, salate ili umake.

Stabljike blitve

Stabljike su jednako dobre za nas kao i listovi, jer su prepune antioksidanasa. Kuhajte ih na isti način kao i šparoge – na pari.

Kora od naranče

Naranča je prepuna vitamina C i prirodno je sredstvo za jačanje imuniteta, ali kora sama po sebi sadrži obilje vlakana i vitamina. Zato je dodajte kada radite smoothie ili frape.

Stabljike cvjetače

Vjerovatno kao i svi drugi radite pogrešku i stabljiku bacate. Stabljika ima ukusan slatkast ukus i zapravo više vlakana od same glavice. Treba joj nešto više vremena da se skuha, pa je stavite kuhati prije ostatka povrća.

Kora kivija

Dlakava kora kivija sadrži tri puta više antioksidanasa od samog ploda. Osim toga ima antikancerogena i antialergijska svojstva.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: