13.11.2015 u 18:51 | Featured, Zdravlje | Komentari

Mislili ste da je ovo običan začin? Jako se varate! Njegovo ulje zlata vrijedi…

Ulje origana pomoći će vam kod prekomjernog znojenja i lošeg zadaha, ubit će parazite i pomoći vam kod upaljenih mišiča, tetiva i zglobova. A uz to će sprečiti pojavu infekcija.

divlji-origano-pixabay

Origano je divlja mediteranska biljka koja se proziva jednom od najvažnijih ljekovitih biljaka na svijetu. Posebno je cijenjena zbog svog ulja koje se dobija od divljih vrsta origana, specijalnim procesom destilacije, kako bi se očuvala sva ljekovita svojstva.

Postoji vise od 40 vrste origana, a najčešće se pri kuhanju koristi Origanum vulgare. Međutim, najljekovitije je ulje Origanum minutifloruma, koje sadrži 90 posto aktivnog ljekovitog sastojka karvakrola, s izrazitim antibakterijskim svojstvima.

Još su stari Grci koristili ulje origana za liječenje rana, ugriza zmija i probleme disnih puteva. Britanski naučnici su pak potvrdili da je efikasno pri liječenju 25 različitih vrsta bakterija i to najpre onih koje uzrokuju infekcije debelog crijeva i urinarnog trakta.

Zatim se pokazalo izuzetno efikasnim pri tretmanima tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija. Uz to sto ubija bakterije, ulje origana ima potencijalno antivirusno djelovanje, pa štiti od gripa, prehlade i zaušaka.

Takoder, njegova jaka antigljivična svojstva mogu spriječiti infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i vlasistu, ali i atletsko stopalo.

Mnogi ističu da bi se ulje origana moglo koristiti i kao dio tretmana pacijenata oboljelih od karcinoma, jer su ljekari isprobali djelovanje karvakrola na stanicama zahvaćenim karcinomom prostate i pokazalo se da ono uzrokuje stanje zvano apoptoza, u kojem se ćelije raka same sebe uništavaju.

Izvor: web-tribune

Vaš komentar na članak: