03.08.2015 u 17:11 | Kako smršati, Zdravlje | Komentari

Hodanje kao način oslobađanja od suvišnih kilograma. Primjer ovog momka inspiriše!

Ovaj članak je zasnovan na istinitoj priči jednog momka koji je uspjeo da izgubi 29 kilograma za nekoliko mjeseci. Prvo, što privlači pažnju u ovoj priči je to, što je on oslabio bez ikakvih dijeta, tableta i posebnih fizičkih opterećenja.

skidanje-kilograma

Zasnivajući se na mišljenju naučnika i ljekara, a takođe na sopstvenom iskustvu, on tvrdi da ne postoji bolji način da se izgubi na težini, nego da se u svakodnevni život uključi obavezna šetnja.

Na prvi pogled, ovaj savjet izgleda isuviše banalno i nije baš jasno zašto se toliko pažnje pridaje običnom hodanju. Ali, hajde da ispitamo argumente, prije nego što počnemo da kritikujemo ovaj stav.

U 20-oj godino ovaj momak je težio skoro 100 kilograma pri visini 173 cm. Na slici sa desne strane njegova težina je manja za 29 kilograma.

Loading...

Da bismo razumjeli zašto je hodanje toliko efikasno u sagorevanju masnoća, treba da shvatimo nekoliko činjenica:

1. Masnoća se može ukloniti samo uz pomoć fizičke aktivnosti. 90% masti sagorijeva, uz prisustvo kiseonika, u mišićima. Stoga, od svemogućih dijeta i konzumiranja diuretika, koristi je veoma malo. Da se smrša – mora se kretati!

2. Hodanje je efikasnije od drugih vrsta sportskih aktivnosti, jer ono postepeno oslobađa organizam od masnoća. Kod aktivnog opterećenja, ugljeni hidrati sagorijevaju u većoj mjeri. Težim vidovima sporta, najvjerovatnije terate sebe na glad i umor, nego na sagorjevanje masnoća.

3. Kada hodate, u krv se luče hormoni, koje izazivaju osjećaj sitosti. Sem toga, iz razložene masnoće oslobađa se dodatna energija – i vama je već potrebno manje hrane, naročito slatke.

4. Kod konstantnog smanjenog opterećenja, kao što je hodanje, dovodite organizam u režim sagorijevanja masnoće i vaše tijelo će se opraštati od suvišnih kilograma.

5. Gojazni ljudi često traumiraju koljena ili druge djelove tijela, kada počnu da se bave tenisom ili trčanjem, naprimer. Jer na njih pada ogroman teret.

6. Da biste se bavili hodanjem, nije potrebno imati člansku kartu za teretanu, ili nositi sportsku opremu. Niko neće obraćati na vas pažnju ako niste baš u idealnoj formi.

Iz prethodno napisanog može se zaključiti, da se više masnoće sagorijeva ako se vježba redovno i bez opterećenja, nego prilikom iznurivanja u teretanama. Jednostavno hodanje – idealno je u svakom smislu.

Svakodnevno brzo hodanje u trajanju od 30 do 60 minuta sagorijeva kalorije, ubrzava metabolizam i podstiče izgradnju mišića. Redovna šetnja smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka dojke, raka debelog crijeva, dijabetesa, moždanog udara i utiče pozitivno na dobro raspoloženje. Povećava kapacitet pluća i pospješuje snabdevanje organizma kiseonikom i stabilizuje krvni pritisak. Šetnja manje opterećuje organizam i zglobove od trčanja pa je idealna rekreacija za osobe koje su loše kondicije, prekomjerno gojazna ili srednjih i starijih godina.
Naravno, pri tome je veoma važna uravnotežena ishrana, ne prejedati se, ali ni ne gladovati. I ovim tempom nećete ni primjetiti kako će kilogrami sami postepeno nestajati.

Izvor: uspesnazena

Vaš komentar na članak: