12.02.2016 u 23:34 | Featured | Komentari

Kada ŠTITNjAČA zakaže: Ako primijetite ove simptome, ODMAH djelujte!

Obolijevaju i starije i mlađe žene, pa i djevojčice, a sve se to može dovesti u vezu i sa zračenjima iz okoline kojima smo izloženi više nego ikada ranije

stitnjaca-hormoni

Više od dvije milijarde ljudi u svijetu oboljelo je od nekog oblika poremećaja štitne žlijezde, a neki pokazatelji govore da je u ukupnoj populaciji i do 70 posto oboljelih.

Bolesti štitnjače često dolaze zajedno s drugim bolestima, poput oboljenja žlijezda s unutarnjim lučenjem, autoimunih i srčanih bolesti, problema u trudnoći, depresije i anksioznosti …

Reakcije tijela na hormone štitnjače, koji kontroliraju metabolizam, mogu se smanjiti s godinama, zbog gubitka mišićnog tkiva jer dolazi do usporavanja bazalnog metabolizma.

Hormone štitnjače, tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) regulira hormon hipofize tireotropin (TSH). Ako se smanji produkcija T3 i T4, hipofiza proizvodi veću količinu TSH-a, jer nastoji stimulirati štitnjaču na pojačan rad, a viši TSH vodi do hipotireoze (smanjene funkcije) i obrnuto.

Najčešće obolijevaju žene u dobi od 20 do 40 godina, ali stručnjaci naglašavaju da su i muškarci u jednakom riziku, ali je brojka ipak manja, jer se rjeđe pregledaju.

Loading...

Bolesti štitnjače često se miješaju sa srčanim bolestima, jer zbog smanjene funkcije dolazi do usporenog rada srca ili bradikardije, ali i pojačanog rada – tahikardije.

Također, morate znati i da se hipotireoza vrlo često zamijeni s depresivnim poromećajem, dok hipertireozu lako maskiraju simptomi anksioznosti i agresivno ponašanje.

Neke simptome problema sa štitnjačom možete prepoznati i sami. To su naglo debljanje ili mršavljenje, veliki umor, razdražljivost, nesanica, natečenost i osjećaj knedle u grlu. Također, jedan od pokazatelja smanjene funkcije štitnjače kod žena je i poremećaj menstrualnog ciklusa.

Znakovi usporenog rada štitnjače

– Debljanje
– Suha koža i opadanje kose
– Jutarnji i večernji umor
– Poremećaji sna i pospanost
– Poremećena menstruacija

Znakovi ubrzanog rada štitnjače

– Tremor ruku i nervoza
– Gubitak težine
– Pojačano znojenje i mokrenje
– Lupanje srca
– Ispupčene očne jabučice

Liječnici naglašavaju i da bi žene koje su imale spontane pobačaje obavezno trebale pregledati štitnjaču i njene hormone, kao i pripadnice nježnijeg spola koje planiraju trudnoću, jer hormoni ove žlijezde mogu bitno utjecati na začeće.

Izvor: alternativa-za-vas.

Vaš komentar na članak: