29.08.2015 u 9:47 | Featured | Komentari

Evo kako da vratite imunitet u roku od 15 sekundi

Specijalista za kinesku terapiju sa Univerziteta u Moskvi, profesor dr Sergej Bubnovski, preporučuje jednostavnu metodu za jačanje imunog sistema – potapanje stopala u hladnu vodu.

PHOTO:flickr/Claire Plumridge

PHOTO:flickr/Claire Plumridge

Hladna voda i tuširanje hladnoom vodom sastavni su dio tradicije mnogih kultura iz dobrog razloga. Iako nam je mnogo prijatnije kada se tuširamo i kupamo toplom vodom, hladna voda pruža brojne zdravstvene pogodnosti.

Studija koju su sproveli njemački naučnici je došla do zaključka da ljudi koji se tuširaju hladnom vodom bar 2 minuta rijetko oboljevaju od prehlada.

Druga studija, koja je sprovedena u Pragu, proučavala je efekat mokrenja u hladnoj vodi kod mladih atleta. Oni su mokrili u hladnoj vodi temperature 14°C tri puta nedeljno u periodu od šest nedelja.

Nakon tog perioda, utvrđeno je da se broj dvije vrste bijelih krvnih ćelija – monocita i limfocita, koji su odgovorni za uništavanje patogena – povećao.

Loading...

Hladan tuš nas čini življima i daje nam više energije, a naše srce kuca brže i bolji je protok krvi. Ako nas samo umivanje hladnom vodom budi i čini svježijima, zamislite kakav je onda efekat hladne vode na čitavo tijelo.

Mnogi istraživači tvrde da hladan tuš oslobađa stresa i poboljšava raspoloženje. Studija sprovedena na Univerzitetu u Virdžiniji, SAD, otkrila je da hladna voda stimuliše proizvodnju norepinefrina, hormona sličnog adrenalinu sa sličnom funkcijom. Norepinefrin je zadužen za manje krvne sudove i ima ulogu antidepresiva.

Metoda jačanja imunog sistema hladnom vodom

Svake večeri pred spavanje napunite lavor hladnom vodom. Zatim stavite stopala u lavor i držite ih u vodi samo 15 sekundi. Nakon toga obujte pamučne čarape. Praktikujte ovu metodu svake večeri i značajno ćete ojačati imuni sistem.

U slučaju da imate prehladu, primenjujte ovu metodu na svaka 4 sata.

Nemojte se plašiti da bi ovo moglo da pogorša vaše zdravstveno stanje jer ova metoda može samo da ojača vaš imuni sistem.

Izvor: webtribune

Vaš komentar na članak: