03.01.2022 u 14:14 | Featured, Povrće, Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

PRIRODNI PROBIOTIK: Ovo sigurno NE ZNATE o kiselom kupusu

Kiseli kupus je dodatak jelu, posebno kada se radi o zimskim danima. Koliko ste, ipak, znali o svim blagodatima ove namirnice?

rasol-kiseli-kupus

Proces kiseljenja kupusa daje ovom povrću probiotička svojstva. U procesu fermentacije učestvuje mnogo zdravih bakterija koje povoljno utiču na varenje.

Zbog toga se kiseli kupus naročito preporučuje nakon uzimanja antibiotika, kako bi se obnovila crijevna flora. Odličan je izvor i vitamina C.

Djeluje preventivno na pojavu raka

Loading...

Vjerovatno znate da su brokoli, kupus i karfiol odlična hrana za prevenciju raka. Međutim, jedna finska studija je pokazala da kiseli kupus bolje štiti organizam od raka od sirovog kupusa. To je zbog toga što se tokom procesa kiseljenja stvaraju izotiocijanati koji imaju antikancerogeno dejstvo.

Jača kosti

Visok sadržaj minerala u kiselom kupusu čine ga odličnim za jačanje kostiju i prevenciju osteoporoze. Pored toga, sadrži i dosta vitamina K koji je takođe značajan za zdravlje kostiju jer proizvodi proteine koji regulišu mineralizaciju kostiju.

Za zdravo srce

Visok sadržaj vlakana u kiselom kupusu čine ga odličnom namirnicom za pravilno varenje, ali i zdravlje srca i mozga. Vlakna pomažu regulisanje nivoa lošeg holesterola, čime se smanjuje rizik od arteroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Izvor: source.ba

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: