30.01.2015 u 11:55 | Featured, Zdravlje | Komentara:

Dan bez cigarete-možemo li mi to?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) donijela je odluku da 31. januar bude dan borbe protiv duhanskog dima. Ova odluka bazirana je na činjenici da je karcinom pluća, drugi po učestalosti karcinom u svijetu, izazvan dugogodišnjim pušem.

tumorpluca

Prema podacima WHO 80-90% oboljelih od ovog karcinoma su dugogodišnji pušači. Svega 10-15% ovog zloćudnog, i među nama omraženog oboljenja, je uslovljeno genetskim faktorima, izlaganjem plinu, azbestu i pasivnom pušenju.

U dimu cigarete pronađeno je oko 60 poznatih karcinogena među kojima su najznačajni: radioizotopi, nitrozamini, benzopiren. Najveći krivac od svih je NIKOTIN, jer na čovjekov mozak djeluje kao droga, stvara ovisnost. Dokazano je da se reapsorbuje kroz kožu i sluzokožu, a nakon uvlačenja dima do mozga stiže za svega 10-tak sekundi.

Pored aktivnih pušača, duhanski dim predstavlja opasnost i za pasivnog pušača, tj osobu koja živi ili radi sa pušačem.

Zaprepaštavajuća je činjenica što sami dozvoljavamo ovoj “tihoj ubici” da nam oduzima živote. Ako uzmemo u obzir da godišnje karcinom pluća odnese u bespovrat oko 5 miliona ljudi, zapitajmo se: Da li nam to odgovara i Da li ćemo i sami mi na ljestvici zločinaca po ljudsko zdravlje broj 1 dodijeliti duhanskom dimu.

Prema američkoj agenciji za zaštitu životne sredine ova supstanca je svrstana u skupinu “A” humanih kancerogena, što bi značilo da ne postoji minimalna dozvoljena doza, koja ne bi izazivala štetno djelovanje po ljudski organizam.

Loading...

Znakovi i simptomi karcinoma pluća:

Možemo ih razvrstati u 3 skupine:

Disajni simptomi: kašalj, iskašljavanje krvi, otežano disanje;
Simptomi koji potiču od drugih sistema: mršavljenje, povišena tjelesna temperatura, zamor;
I simptomi koji nastaju kao posljedica pritiska tumorske mase na okolne strukture: bol u grudima, bol u kostima, otežano gutanj, te simptomi koji potiču od vene cave superior

Način dijagnosticiranja

U velikom broju slučajeva karcinom pluća se otkriva slučajno, jer je dugo bez ikakve simptomatologije, a kod pojave simptoma imamo već uznapredovali stadij.

Pri dijagnostici koriste se sljedeće metode:

- austkultatorni nalaz na plućima stetoskopom;
- rentgenska snimka pluća (Rtg);
- kompjuterizovana tomografija (CT);
- bronhoskopija.

Liječenje

U velikom omjeru liječenje ovisi od stadija u kome je bolest otkrivena, od zdravstvenog stanja samog pacijenta, te od karakteristika tumora.

Prevencija

Najbolja prevecija je prestanak pušenja, ukoliko ste pušač, izbjegavanje boravka u zadimljenim prostorijama, i adekvatna zaštita profesionalno izloženih osoba riziko faktorima.

Pri pojavi nekih od navedenih simptoma, javite se svom ljekaru.

Nakon svega navedenog, možemo li izazvati sami sebe na bar jedan dan bez cigareta!

Neke štetne efekte pušenja pogledajte na video uretku:

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: