20.12.2016 u 7:50 | Featured, Zdravlje | Komentari

Ima je 65 posto ljudi: Podmukla bakterija zbog koje imamo probleme sa želucem

Neobjašnjena anemija, nagli gubitak kilograma, krv u stolici i jaka bol u trbuhu samo su neki od simptoma prisutnosti bakterije u organizmu koja može stvoriti probleme sa želucem

heliko_bakterija_simptomi1

Helicobacter pylori je otporna bakterija koja je nađena na sluznici čovjekova želuca, na ranicama u usnoj šupljini, zubnim naslagama i stolici, a koju u Hrvatskoj ima 65 posto ljudi.
Ona je jedina bakterija koja može preživjeti u kiseloj sredini s malom količinom kisika, a može dovesti do dugotrajnih problema sa želucem.

Bakterija Helicobacter pylori kod zaraženih u 95 do 100 posto slučajeva izaziva kroničnu upalu tipa kroničnog gastritisa, u dvadesetak posto slučajeva izaziva ulkusnu bolest, a u jedan posto ljudi može dovesti do razvoja raka, odnosno karcinoma želuca, tvrdi gastroenterolog, dr. med Alen Bišćanin.
Uzrok gastritisa i čira na želucu

Otkrivena je relativno nedavno – u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, te je njeno prepoznavanje dovelo do velikih pomaka u liječenju čireva za koje se prethodno mislilo da su uzrokovani konzumacijom prezačinjene i kisele hrane, stresom te lošim životnim navikama.

Iako način prijenosa bakterija još uvijek nije potpuno istražen, jasno je da se infekcija prenosi od zaražene osobe na zdravu kontaktom sa stolicom, slinom ili želučanim sadržajem.

Endoskopski pregled lako otkriva imate li problema s bakterijom heliobacter pylori, a posebno se preporučuje osobama koje pate od neobjašnjene anemije, naglog gubitka kilograma, krvi u stolici i jake boli u trbuhu.

U prilogu emisije “Zdravlje na kvadrat” otkrijte koji sve simptomi upućuju na zarazu bakterijom heliobacter pylori i što trebate činiti ako ju imate.

Izvor: zadovoljna

Vaš komentar na članak: