17.02.2024 u 9:55 | Biljke | Komentari

“Počeo sam da žvačem sušeni karanfilić!” – Sve njegove blagodeti

Ljekovita svojstva karanfilića se široko koriste u kineskoj medicini.

karanfilici

Ovaj mirisni začin je sposoban da izliječi mnoge bolesti zbog svog jedinstvenog sastava. Karanfilić sadrži provitamin A (beta-karoten), vitamine B, vitamine C, E, omega-3 masne kiseline, esencijalno ulje i razne minerale.

Sastav začina je zaista impresivan, sve njegove supstance djeluju!

Sušeni karanfilić ima još mnogo kvaliteta. Nakon što ih proučite, sigurno ćete kupiti par vrećica ovog iznenađujuće jeftinog začina! Njegova cijena je smiješna u poređenju sa mnogim lijekovima, ali podjednako dobro pomaže u otklanjanju problema.

Loading...

SVOJSTVA SUŠENOG KARANFILIĆA

Za čišćenje od parazita

Otarasiti se crva je vrlo jednostavno. Samo treba da žvaćete nekoliko sušenih pupoljka karanfilića 30 minuta prije jela! To treba raditi 2 puta dnevno. Ovo je jaka preventivna mjera ako nema crva. Ukoliko postoje, tijelo će se potpuno očistiti od parazita nakon par dana.

Jedan osušeni pupoljak karanfilića je 20% sastavljen od esencijalnog ulja, koje sadrži aromatične supstance: eugenol, kariofilen i ilangen. Takođe, ogromna količina tanina prisutna je u karanfiliću. Zahvaljujući tako bogatom sastavu, karanfilić je efikasan: ne samo da ga se plaše crvi, već i drugi patogeni, na primjer, Staphilococcus aureus, difterijski bacil i čak tuberkulozni bacil.

Za liječenje usne šupljine

Žvaku možete bezbjedno zamijeniti suhim pupoljcima karanfilića! Ako imate naviku svakodnevno žvakati ovaj suhi začin, možete zaboraviti na stomatitis, parodontalnu bolest i bolesti desni.

Esencijalna ulja koja se nalaze u karanfiliću uklonit će zadah i spriječiti njegovo ponovno pojavljivanje. Ovo je prirodni lijek koji je mnogo efikasniji od uobičajenog sredstva za ispiranje usta!

Ako primijetite prve znakove upale grla, žvaćite par malih karanfilića. Grlo će trenutno prestati da boli, bolest će biti zaustavljena!

Za poboljšanje varenja

Karanfilić će pomoći u jačanju digestivnih procesa i poboljšanju funkcionisanja digestivnog trakta. Da biste to uradili, potrebno je da žvaćete 2 pupoljka karanfilića sa 1 kašičicom meda 15 minuta prije obroka.

Oprez, postoje kontraindikacije! U slučaju čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, kao i kod visokog krvnog pritiska, ova metoda se ne može koristiti. U svim ostalim slučajevima se preporučuje. Stimulisanje digestivnih procesa i normalizacija metabolizma pomoći će vam da brže izgubite kilograme.

Za povećanje pritiska

Ako imate nizak krvni pritisak, probajte karanfilić! Dovoljno je žvakati nekoliko malih suhih pupoljaka i efekat će biti bolji od kafe. Glavobolja koja prati nizak krvni pritisak će nestati, letargija i vrtoglavica će nestati.

Takođe se savjetuje da ljudi sa normalnim krvnim pritiskom povremeno šolju kafe zamijene karanfilićem. Ne samo da savršeno okrepljuje, već i stimuliše odbranu tijela!

Zdravstvene prednosti karanfilića su impresivne! Moja mama je testirala još jedno nevjerovatno svojstvo osušenih pupoljaka. Dugo se mučila sa nesanicom. Međutim, upotrebom karanfilčića, nesanica je prestala… Stvar je u tome što aromatični začin sadrži kompleks vitamina B, koji su potrebni za normalno funkcionisanje nervnog sistema.

KAKO UTVRDITI KVALITET KARANFILČIĆA?

Da biste utvrdili kvalitet karanfilića, stavite ga u vodu. Suhi pupoljak treba da potone ili pluta vertikalno.

Ako karanfil pluta vodoravno, nažalost, više nema ljekovita svojstva. Ovo je znak da su esencijalna ulja potpuno isparila, piše “Dnevni“.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: