26.12.2023 u 14:43 | Biljke | Komentari

LIJEK ZA REUMU MLADI ORAH: Prirodni lijek koji čisti krv i počinje da ublažava reumu nakon prvog koristenja…

Orah (Juglans regia) se koristi na mnogo načina, najčešće kao dodatak tortama i kolačima, salatama, tijestu, ali i za pripremu raznih melema.

mlad-orah

Međutim, malo se zna o ljekovitosti mladih listova, mlade ljuske i nezrelih plodova, koji pomažu kod mnogih bolesti, a najdjelotvorniji su ako se beru početkom maja.

Ne zna se tačno odakle potiče, jer je bio rasprostranjen širom Mediterana, Dalekog istoka, kao i u Maloj Aziji, dok je u antičkom Rimu slavljen kao sveto drvo Jupitera.

Plod se koristio u medicinske svrhe, kao i danas. Iz južne Evrope se proširio na sjever. Tome je najviše doprinio Karlo Veliki kada je izdao naređenje da se obavezno gaji ljekovito bilje, a orah je dobio posebno mjesto zbog svoje široke primjene.

Osim u medicini, koristio se u finom stolarstvu, za bojenje pamuka, vune, u umjetničkom zanatstvu, za rezbarenje nameštaja.U narodu je poznat kao čistač krvi, a dobar je i za liječenje plućnih bolesti, katara creva, jačanja mišića i vida.

U kupkama i kao obloga koristi se protiv inficiranih rana i ekcema, kožnih bolesti, upale očiju.

Loading...

Kao ulje je dobar za kosu, a štiti i od opekotina izazvanih sunčanjem. Jezgro sadrži 65 posto ulja, bjelančevine, ugljene hidrate, fosfor, kalijum, magnezijum, vitamine B i C, željezo.

Zato je izuzetan detoksikans, sekretolitik, laksativ, antidijabetik…

Posebno je djelotvoran čaj od mladog lišća, koji uz dodatak meda jača i čisti organizam, poboljšava zdravstveno stanje.

Koristi se za probleme sa varenjem, kostobolju, krvarenje zuba i bolesti zubnog mesa, gnojnih osipa, prekomjernog znojenja nogu i protiv bijelog pranja.

List sadrži čvrsto etarsko ulje žućkaste boje, tanin, materije ljutog i gorkog ukusa. Uglavnom se sakuplja u junu i julu po lijepom vremenu, ali je mnogo bolje da se upotrijebi dok je svježe i zeleno, jer sadrži neraspadnute ljekovite sastojke.

Sušenjem se ovi mijenjaju i kvare, pa i listovi dobijaju tamnu boju.

Mladi, zeleni orasi obiluju vitaminom C pa se stavljaju u med i daju bolesnima, slabašnoj djeci i malokrvnima. Zreli plodovi imaju mnogo ulja i jedu se sirovi ili kuhani.

Izvrstan su izvor masnih kiselina omega-3, zbog čega uspešno snižavaju holesterol u krvi.

Znojenje stopala

U dva litra vode potopite po pet supenih kašika isitnjenog orahovog lišća i kore mladog hrasta. Stavite u ključalu vodu i kuhajte desetak minuta. Kada sadržaj bude mlak, u njemu operite noge.

Poslije pranja ih nemojte brisati, već ostavite da se osuše na vazduhu.

Za jačanje kose

U mašini za mljevenje oraha sameljite deset supenih kašika jezgra oraha, a zatim ih stavite u litar 96-postotnog alkohola. Flašu dobro zatvorite i dvije sedmice držite na toplom mjestu.

Tom tečnošću masirajte kožu glave svako veče i poslije toga osušite kosu.

Protiv bolova

Pomiješajte litar nerafinisanog maslinovog ulja sa 10 supenih kašika isitnjenog orahovog lista. Smjesu ostavite mjesec dana na toplom mjestu, uz svakodnevno mućkanje više puta, nakon toga time masirajte bolna mjesta.

Sa medom

U kombinaciji sa medom, orah je izuzetan prirodni lijek jer organizmu obezbjeđuje sve neophodne vitamine, minerale, bjelančevine, masti, ugljene hidrate.

Naročito je efikasan kod iscrpljenosti i malokrvnosti. Sprema se tako što se 500 grama livadskog meda pomiješa sa 500 g mljevenih oraha i jednim limunom. Ovako spremljen lijek se uzima na svaka tri do četiri sata po jedna kašičica, do oporavka.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: