14.04.2018 u 6:24 | Zdravlje | Komentari

Znate li šta se dešava sa vašim tijelom ako pojedete samo JEDAN KRASTAVAC NA DAN? Od danas ćete ih stalno jesti!

Gotovo da i ne postoji kućanstvo u čijem se frižideru ne krije barem jedna teglica kiselih krastavaca. I dok je salata od svježeg povrća prilog broj jedan, ove kisele poslastice itekako bi se trebale naći u vašem meniju. Evo i zašto:

krastavac

Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće te prehrambena vlakna. Isto tako, ove kisele grickalice bogati su izvor minerala među kojima su i željezo, kalij, natrij i fosfor.

Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin. Sve spomenute nutritivne vrijednosti tako ovo jednostavno pripremljeno povrće čini vrlo zdravim i korisnim za naše tijelo.

1. Snažan su antioksidans - štite tijelo od slobodnih radikala – nestabilnih hemikalija koje oštećuju stanice u našem organizmu.

Loading...

2. Izvrstan su probiotik - balansiraju probavu te ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan dio naše zdrave probave.

3. Čuvaju jetru - osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru te joj pomažu da filtriraju toksine iz organizma.

4. Sprečavaju nastanak čira na želucu - čir je unutarnja rana na stijenki želuca, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Kiseli krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.

5. Pomažu kod dijabetesa - istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavci stabiliziraju razinu hemoglobina – proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kisik. Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.

Također, neuroza i anksioznost mogu biti umanjene konzumiranjem krastavaca i drugih fermentiranih namirnica, kao što je npr. ukiseljeni kupus.

Izvor: zadovoljna

Vaš komentar na članak: