12.10.2014 u 21:47 | Zdravlje | Komentari

Znate li koliko je moćan tamjan?

Iako posjeduje brojna ljekovita svojstva, većina osoba o tamjanu ne zna gotovo ništa. U ajurvedskoj medicini, milenijumima je u upotrebi za liječenje artritisa, zaceljivanje rana, regulisanje hormonalnog statusa kod žena i zaštitu od patogenih mikroorganizama.

Prema vjerovanju ajurveda, svakodnevno kađenje doma tamjanom donosi dobro zdravlje ukućanima.

U zemljama Bliskog istoka, od davnina se koristi za održavanje zdravlja usne duplje. Ljudi sa ovog podneblja žvaću smolu tamjana i tako poboljšavaju zdravlje zuba i desni. Antimikrobna svojstva koja posjeduje, sprečavaju infekcije.

Na Zapadu je tamjan najviše poznat po antiupalnim svojstvima, a bosvelijske kiseline su najvažniji sastojak.

Tamjan efikasno i ublažava bol uzrokovan artritisom, bez izazivanja neželjenih efekata. Poboljšava cirkulaciju, kao i protok krvi kroz krvne sudove oštećene upalnim procesima.

Loading...

Tamjan

Istraživanja su potvrdila da ekstrakt, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, djeluje protiv depresije i napetosti, smanjuje nivo holesterola i sprečava bolesti krvnih sudova.

U aromaterapiji se koristi za oslobađanje od stresa, napetosti, histerije i depresije, kupka sa uljem tamjana pomaže kod menstrualnih bolova i upale mokraćnih puteva. Terapija uljem blagotvorno djeluje i na disajne puteve. Pomaže kod bronhitisa, astme, sinuzitisa, čestih prehlada i alergije.

Da bi se postigao pravi efekat, potrebno je na ruku staviti malo ulja i udisati nekoliko puta dnevno. Odličan je i za inhalaciju, u litar vruće vode stavi se jedna supena kašika tinkture tamjana.

Dobro upućeni tvrde da ulje tamjana može da pomogne u liječenju ili ublažavanju hrkanja, tako što se namažu vrat, grudi i područje oko nosa. Ulje se ne nanosi koncentrovano, već razrijeđeno baznim uljem ili vodom.

Iako nema poznatih kontraindikacija, tamjan i njegove preparate trebalo bi da izbjegavaju hipertoničari, trudnice i dojilje.

Izvor: lekarinfo

Vaš komentar na članak: