25.10.2015 u 23:12 | Zdravlje | Komentari

Ženski magični napitak: Spriječava starenje kože, liječi jetru i želudac

Kumis važi za najbolji ruski narodni lijek, koji regeneriše mikrofloru želuca, pa vam preporučujemo da što prije isprobate recept koji će preporoditi ovaj važan organ.

PHOTO: pixabay

PHOTO: pixabay

Napitak je blago gaziran, osjeća se i ukus mlijeka. Odlično gasi žeđ, što mnogi pripisuju tajnom sastojku – kobiljem mlijeku.

U poređenju sa kravljim, kobilje mlijeko ima manje masti, a bjelančivina, minerala i vitamina C nekoliko puta više. Pored visokog sadržaja vitamina C, treba naglasiti da se sadržaj vitamina A i D mijenja tokom godine. Tokom ljeta više je vitamina A, a manje D, a tokom zime je obrnuto.

Otuda i kumis, kiselomliječni napitak, je različit u različitim dobima godine. Čak se razlikuje po mjesecima. Najkvalitetniji su majski, junski i julski kumis. Svaki od njih ima i svoj poseban naziv.

Kumis se dobija kiseljenjem kobiljeg mlijeka uz pomoć bakterija.

Loading...

Sintezom vitamina C i B dobija se alkohol, koga u prosječnom kumisu ima oko 0,2 do 2,5%. Svako naselje, svaka porodica u Rusiji ima svoj recept za proizvodnju kumisa, pa u nekim slučajevima alkohol doseže i do 4,5 odsto. U Kazahstanu se čak pravi i takozvani neobuzdani kumis u kome je oko 40% alkohola.

Od davnina se proizvodio u stepskim područjima, posebno u današnjem Kazahstanu, a procjenjuje se da je recept star preko 5.500 godina. Antički grčki pisac Herodot u 5. vijeku prije nove ere spominjao je kumis, nazivajući ga mliječnim vinom.

Nazivaju ga i čarobnim napitkom jer usporava proces starenja i naglašavaju da ga žene piju češće nego muškarci.

Recept:

U šoljici kipuće vode otopite 2 kašike meda. Dobro promiješajte i ulijte u veliku teglu. Dodajte 2 kašike kefira i 1 litar kobiljeg mlijeka.

Promiješajte, prekrijte sa dva sloja gaze i stavite na toplo mjesto da odstoji tri dana. Zatim dodajte 1 kašičicu suhog kvasca, promiješajte i ponovo prekrijte gazom.

Čim primjetite da su u tegli počeli da se pojavljuju ​​mehurići, kumis je gotov. Stavite teglu u frižider i pijte po 50 ml pola sata prije jela tri puta dnevno, najmanje dvije nedjelje.

Izvor: bhzdravlje

Vaš komentar na članak: