20.03.2017 u 7:57 | Zdravlje | Komentari

LIJEČNICI UPOZORILI: Ovaj lijek vam UNIŠTAVA jetru, čak i u malim količinama!

Mnogi lijekovi nose neke štetne posljedice, neke nisu toliko opasne, a neke jesu. Ovaj lijek može biti veoma opasan po vaše zdravlje. Acetaminofen može veoma oštetiti jetru, čak i u malim količinama.

stomak

Sprovedena su istraživanja u kojima je učestvovalo 140 ispitanika. Podijeljeni su u dvije grupe, prvoj grupi je dat acetaminofen, a drugoj grupi obični placebo.

Pod placebom se podrazumijeva da se ispitaniku dalo nešto obično, ne tableta, ali je ispitanik mislio da je to određena tableta protiv bolova ili za druge svrhe.

Ispostavilo se da je samo nekoliko dana poslije, 40% ispitanika iz grupe koja je koristila acetaminofen, dobila određena oštećenja na jetri.

Loading...

Osim toga, ovaj lijek je izazvao i oštećenja na bubrezima.Zato se dobro informišite o lijeku kojeg koristite jer je moguće da bude veoma štetan. Nije dobro ako ima više negativnih nego pozitivnih strana.

Osim ovog lijeka, učestala upotreba paracetamola i ostalih analgetika (lijekova protiv bolova) može biti štetna. Ti lijekovi ublaže bolove, ali zato oštećuju bubrege i jetru.

Slijedeći put kada osjetite neke bolove, ne posežite odmah za anlgetikom, već se malo pritprite i popijte neki čaj koji će vam pomoći.

Žene su sklone da zbog menstrualnih bolova piju jake analgetike, a ne žele popiti čaj. Analgetike koristite u slučajevima kada su bolovi baš jaki.

Česta upotreba analgetika stvara ovisnost i uvijek vam onda treba jače sredstvo jer nećete moći ublažiti bolove.

Izvor: megagiga

Vaš komentar na članak: