11.12.2015 u 1:00 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Zbog ovih 5 razloga trebali biste navaliti na HREN!

Već sam miris hrena povoljno utječe na sinuse, dišne puteve, dok je njegova konzumacije višestruko ljekovita.

PHOTO: flickr/Rooseveltka

PHOTO: flickr/Rooseveltka

Korjenasta biljka hren (Armoracia rusticana) obiluje ljekovitim svojstvima, a kao ljekovita se biljka danas nažalost koristi vrlo rijetko. Njegova su blagotvorna zdravstvena svojstva poznata još od antike, kada je hren u svojim djelima veličao Plinije Stariji. Koristili su ga i Grci i Rimljani za liječenje različitih tegoba.

Prvo čime bi se hren mogao opisati jest njegova ljutina. Važno je da se korijen hrena nikada ne kuha – koristi se svjež, nariban ili narezan na kolutiće. Naime, hren kuhanjem gubi svoja ljekovita esencijalna ulja. Iako ima bogato lišće, najvažniji dio hrena jest njegov korijen pa se za ljekovite pripravke upravo on i koristi. Zašto biste ga trebali konzumirati? Saželi smo nekoliko njegovih najsnažnijih “moći”:

1. Čisti sinuse i ublažava njihovu bol! Izvrstan saveznik u borbi protiv sinusitisa je – hren. Naribajte ga, stavite u staklenku pa prelijte vinskim octom, a zatim dobro zatvorite. Smjesu držite deset dana na sobnoj temperaturi uz povremeno miješanje. Nakon deset dana, nekoliko puta dnevno otvorite staklenku i duboko udišite miris hrena po pet minuta. Istu tekućinu noći nalijte na maramu i svežite preko čela ili stavite na potiljak. Terapija traje pet dana, a upravo će vam toliko biti dovoljno da se riješite neugodnih glavobolja.

2. Bogat je vitaminima – podiže imunitet i štiti od prehlade. Hren jobiluje vitaminom C, B1, B6, željezom i kalcijem, a u nešto manjim količinama sadržava i magnezij, fosfor te vitamin B2. Zahvaljujući svojem sastavu, hren potiče probavu, rad srca i cirkulaciju i ublažava reumu.

3. Djeluje antibakterijski, antibiotski i antikancerogeno – osobito kada je riječ o malignim oboljenjima jetre, debelog i tankog crijeva, jednjaka i mjehura.

4. Ublažava tegobe dišnog sustava. Čaj od hrena olakšava disanje i ublažava upalne procese dišnih organa. Deset grama naribanog hrena prelijte s 2 dl prokuhane vode pa ostaviti poklopljeno da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga procijedite i popijte dok je tekućina mlaka.

5. Odličnog je okusa i sjajno se uklapa u različite gastronomske kombinacije poput juha, umaka i sl. Ako je okus hrena u nekom jelu prejak, dodajte mu malo naribanih jabuka.

Napomena: Pretjerano konzumiranje hrena može uzrokovati dijareju, znojenje i probleme s bubrezima, a u izravnom dugotrajnom doticaju s kožom može izazvati crvenilo i/ili plikove, stoga njegova uporaba treba biti umjerena.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: