25.10.2014 u 22:01 | Zdravlje | Komentari

Zašto se budite umorni: 8 neprijatelja kvalitetnog sna!

Iako možda umorni maštate o tome da spustite glavu na mekan jastuk, u stvarnosti, mekani materijali neće prijati vašem vratnom dijelu. Idealan jastuk treba da drži kičmu pravom i u jednoj ravni.

spavanje-1395931734-31232

Mekani dušek, jastuk i ljubimci u spavaćoj sobi su neke od osnovnih grešaka zbog kojih se budite umorniji nego kada ste legli! Ispravite sljedećih 8 grešaka i probudite se vedri i puni elana za predstojeći dan.

Spavate na mekanom jastuku

Iako možda umorni maštate o tome da spustite glavu na mekan jastuk, u stvarnosti, mekani materijali neće prijati vašem vratnom dijelu. Idealan jastuk treba da drži kičmu pravom i u jednoj ravni. Ukoliko vam glava i vrat propadaju u jastuku, bolovi u vratu su neizbježni, naročito ako spavate sa strane. Osobama koje spavaju na strani preporučuje se viši jastuk koji će popuniti praznine između glave i ramena.

Spavate u sobi bez roletni

Svijetlo je neprijatelj dobrog sna! Ukoliko ima previše svijetla u sobi teško ćete zaspati, a lako probuditi. Nabavite masku za oči ili tamnije roletne u prostoru gdje spavate,predlažu doktori, jer kvalitetan san ne utiče samo na raspoloženje već i na ostale zdravstvene procese.

Loading...

Spavate u prostoriji koja je previše topla ili hladna

Temperatura preko 23 stepeni i ispod 12 otežaće proces uspavljivanja, ali buđenja. Doktori predlažu da je idealna tempertura oko 18 stepeni jer ubrzava vaš metabolizam.

Spavate na sintetičkim materijalima

Satenske spavaćice, posteljina i prekrivači mogu izgledati lijepo, ali spavanje u ovim materijalima povećava temperaturu tijela tokom spavanja. Kao rezultat, dobićete buđenje u znoju. Doktori predlažu da uvijek spavate u pidžamama, spavaćicama od pamuka i prirodnih materijala jer će koža disati i održaćete prirodnu temperaturu tijela.

Spavate na starom, tvrdom ili previše mekom dušeku

Od trenutka kada kupite dušek, računajte da će vam trajati od pet do deset godina u zavisnosti od kvaliteta, vaše težine i vremena koje ste proveli spavajući na njemu. Ukoliko vaš dušek ima veliko ulegnuće kada legnete ili sjednete na njega, velika je vjerovatnoća da ćete se probuditi sa bolovima u leđima. Nažalost, ne postoji idealan dušek. Ukoliko je previše mek, bolovi u leđima su neizbježni, ali to ne znači da treba izabrati tvrd koji takođe može biti loš za kičmu. Nabavite navlaku za dušek ili neku prostirku koja će se prilagoditi vašoj kičmi, predlažu doktori.

Gledate TV, kompjuter ili koristite telefon prije spavanja

Plava svijetlost koju emituju moderni uređaji aktiviraju vaš mozak i on ne dobija signale da treba da se uspava. Ukoliko dobijete poruku ili mejl u toku noći, iako su vam oči zatvorene, svijetlost dopire do kapaka i stimuliše nervni sistem i mozak da vas probudi. Najbolje je ostaviti telefon telefon u nekoj drugoj sobi u kojoj ne spavate. Ukoliko vam je telefon neophodan, onda ga smanjite i okrenite i neka bude što dalje od vašeg kreveta. Isto važi i za TV! Isključite ga sat vremena prije nego što planirate da krenete u krevet kako biste dali svom mozgu šansu da se odmori.

Spavate sa ljubimcima

Čak 63 odsto osoba koje spavaju pored ljubimaca bude se lošijeg raspoloženja i umorniji, pokazalo je jedno istraživanje. Ukoliko živite sa ljubimcima pripremite im udobno mjesto za spavanje što dalje od vašeg kreveta.

Koristite jastuk samo za glavu

Ako spavate na leđima, stavite jedan ispod koljena kako bi poboljšali svoj položaj. Ukoliko spavate sa strane, stavite jedan jastučić ispod pazuha kako bi podržao rame i jedan između nogu kako bi kičma bila prava.

Izvor: lisa.rs

Vaš komentar na članak: