09.11.2020 u 8:41 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

Tvrde da je BIJELI ŠEĆER OTROV, ali ako ga unosite U OVOJ KOLIČINI SVAKI DAN možete da ga koristite bez brige: Sve preko toga je RIZIK!

Klasičan kristal šećer poznat je i kao “bijeli otrov” – prepun kalorija, nutritivno siromašan i sa potencijalom da naškodi našem organizmu.

sugar-cube-2693871_1280

Poznato je da je unos prekomjernih količina šećera povezan sa brojnim zdravtsvenim problemima, na prvom mjestu gojaznošću i dijabetesom tipa 2 .

S druge strane čini se da je neophodan u našoj ishrani – potreban nam je za brojne kolače, keks, slatko, džem, sokove… Činjenica je da ga je teško ostaviti.

Ipak, ono što možemo da uradimo jeste da smanjimo potrošnju šećera na minimum, pronađemo zdravije alternative kojih danas ne manjka i dobro se informišemo, odnosno utvrdimo koliko šećera dnevno uopšte smijemo da unesemo, a bez bojazni.

Loading...

Prije svega, treba znati da postoje dvije vrste šećera – onaj prirodni koji se nalazi u voći i povrću koji je u redu konzumirati u umjerenim količinama, ali i onaj dodati koji nalazimo u prerađenoj hrani i slatkišima.

Dodati šećeri dolaze u obliku saharoze ili visoko-fruktuznog kukuruznog sirupa i neophodno ih je unositi u što manjoj mjeri.

Američko udruženje za srce (AHA) savjetuje da muškarci u jednom danu mogu da unesu do 9 kašičica dodatog šećera, odnosno oko 150 kalorija.

Za žene je to nešto manje – do 100 kalorija ili 6 kašičica dodatog šećera na dan! Idealno bi bilo ograničiti unos dodatog šećera na manje od 10 odsto ukupnog dnevnog unosa kalorija.

Savjet je da se izbjegavaju gazirana i negazirana pića, a da voda bude vaš najčešći izbor pića. Takođe, preporuka je česta fizička aktivnost i pažljivo posmatranje sastava hrane na pakovanju.

Ono što će vam najviše pomoći svakako je upotreba različitih prirodnih i zdravih alternativa za bijeli šećer pri pripremi domaćih poslastica ili sokova. To su na prvom mjestu med, stevija, ksilitol i eritritol.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: