17.07.2016 u 22:10 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Ukusni napitak koji pomaže u aktiviranju štitne žlijezde i podizanju energije

Uz odgovarajuću ishranu, bogatu vitaminima B i A, uvrstite i ovaj zdravi napitak u svoj svakodnevni režim koji podstiče rad štitne žlijezde!

tiroida-s-napitkom
Sastojci:
  • 7 šoljica izvorske ili filtrirane vode
  • 1 šoljica prirodnog soka od brusnice
  • ¼ kašičice đumbira u prahu
  • ½ kašičice cejlonskog cimeta
  • ¼ kašičice muskatnog oraščića
  • ¾ šoljice svježe cijeđenog soka od pomorandže
  • ¼ šoljice svježe iscijeđenog soka od limuna

Priprema: Zagrijte vodu na vatri i prije nego što počne da vri dodajte sok brusnice, zatim dodajte začine i pustite da ključa na najnižoj temperaturi 20 minuta. Kada se ohladi na sobnu temperaturu dodajte sok pomorandže i limuna.

Količina je predviđena za jedan dan.

Brusnice su odličan izvor joda koji je esencijalan za zdravlje štitne žlijezde, a ove bobice ga sadrže čak 400 mcg-a i predstavljaju jedan od najboljih prirodnih izvora joda. Adekvatan unos joda pomaže detoksikaciju tijela, reguliše metabolizam, rast i razvoj.

Đumbir je popularan ljekoviti začin i to s opravdanim razlogom jer zaista djeluje. To uključuje i blagotvorno djelovanje na štitnu žlijezdu. Sadrži magnezijum koji se pokazao kritičnim u kontrolisanju bolesti štitne žlijezde. Uz to djeluje i antiupalno pa sprečava upalne procese vezane uz hipotireoidizam.

Loading...

Cimet je višestruko koristan lijek – djeluje antiupalno i smanjuje insulinsku rezistenciju koja je usko povezana s nastankom Grejvs-Bazedovljeve bolesti.

Muskatni oraščić prirodni je podizač raspoloženja i sedativ, a podstiče metabolizam.

Sok pomorandže bogat je izvor C vitamina koji je bitan za mnoge procese u tijelu. Sadrži idealan odnos fruktoze i glukoze, kao i minerale magnezijum i kalijum. Pozitivno djeluje na štitnu žlijezdu i povećava glukuronsku kiselinu koja veže i eliminiše toksine iz tijela i pomaže u ispravnoj funkciji hormona.

Limunov sok je ljekovit za niz bolesti, pomaže detoksikaciju i jača imunitet.

Hipotireoidizam se dešava kada štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona. Ova bolest pogađa oba pola, ali najčešće žene iznad pedesete godine. Štitna žlijezda reguliše metabolizam, a nizak nivo hormona usporava tijelo i ujedno i brojne procese, od metabolizma do tjelesne temperature. Kada se ne liječi može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Ako imate usporen rad štitne žlezde, pijte ovaj napitak svakodnevno. Takođe jedite hranu bogatu B kompleksom i gvožđem, te morsko povrće poput kelpa i nori alge. Povećajte unos hrane bogate A vitaminom poput batata, šargarepe ili bundeve…

Generalno pravilo je da jedete zdravu i organsku hranu bogatu antioksidansima.

Izbjegavajte hranu koja može ometati rad štitne žlijezde – brokoli, zelje, karfiol, kelj, spanać, repa, soja, kikiriki…

 

Izvor: atma

Vaš komentar na članak: