27.10.2020 u 21:07 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Obara šećer nevjerovatnom brzinom: Ova biljka je spas za dijabetičare!

Ova biljka je lek za ljude koji imaju povišen šećer, a gaji se veoma jednostavno. Nadzemni dio se može iskoristiti isto tako dobro kao i onaj koji raste u zemlji

cicoka-lekovita-svojstva

Poznatija pod nazivom slatki krompir, čičoka se uglavnom koristi kod ljudi oboljelih od šećerne bolesti.

Posebno je poznat po tome što ne sadrži skrob, nego polisaharid inulin, zbog čega čičoku u ishrani posebno često koriste dijabetičari.

Ova biljka je prepoznatljiva po visokoj stabljici i velikim žutim cvjetovima. Dolazi iz Sjeverne Amerike ali je sve više raširena po čitavom svijetu.

Loading...

Preživjeće sušu, ali i veoma niske temperature i do -30 stepeni. Voli vlagu, ali se ne preporučuje da se sadi na tlu na kojem je prethodno rastao ili još raste suncokret. Može se saditi u kasnu jesen ili početkom proljeća.

Čičoka ima jako nisku kalorijsku vrednost i mnoge nutrijente. Tako se u njoj nalaze kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i magnezijum. Uz to sadrži i vitamine A, B, C i D, kao i esencijalne aminokiseline.

Najvažniji sastojak je ipak inulin. Iz tog razloga je čičoka idealna hrana za dijabetičare jer se čak koristi i za industrijsku ekstrakciju inulina, polisaharida koji ne daje glukozu već fruktozu.

Inulin je probiotik, što znači da će stimulisati razvoj korisnih bakterija u crijevima, a one imaju nekoliko pozitivnih djelovanja na naše zdravlje. Čičoka je ujedno dobra i za osobe koje pate ili su izložene riziku od kardiovaskularnih bolesti jer doprinosi generalnom smanjivanju lošeg holesterola. Ujedno jača krv i pomaže kod anemije i ostalih bolesti krvi i krvnih sudova.

Ostala ljekovita svojstva čičoke:

- Jača imunitet i čitavi obrambeni sistem tijela
- Pomaže u jačanju libida
- Povećava plodnost
- Smanjuje rizik od steriliteta
- Podstiče potenciju
- Ima antibakterijsko i antioksidativno djelovanje
- Može da se koristi kao prirodni diuretik
- Odlična je za prevenciju alergija
- Pomaže jačanju kostiju u slučaju osteoporoze
- Reguliše krvni pritisak

Kako se jede čičoka

Za razliku od krompira, čičoka može da se jede potpuno sirova. Tačnije, nije je potrebno termički obrađivati, a ukoliko to ne radite, dobićete više njenih nutritivnih vrednosti. U sirovom obliku od čičoke možete da pravite salate, a ako je skuvate, to može biti kao supa, prilog, varivo,.

Izvor: net

Vaš komentar na članak: