10.04.2017 u 20:26 | Zdravlje | Komentari

Ukoliko primjetite neku od ovih promjena na svojim očima, ogromne su šanse da imate neku od OVIH teških i opakih bolesti

Često se kaže da su “oči ogledalo duše”, ali može se reći i da su ogledalo vašeg zdravlja. Saznajte šta vam otkrivaju o cjelokupnom stanju vašeg organizma i bolestima koje vam prijete!

problemi-sa-ocima

Iako nije poznato ko je rekao da su oči ogledalo duše, nema sumnje da oči zaista mogu da otkriju dosta stvari o vama i posebno vašem trenutnom stanju zdravlja.

Dok oftalmolozi troše mnogo para kako bi učili o mnogim zamršenim stvarima oko očiju, postoje neke stvari koje vam vaše oči mogu otkriti, a da ne zahtjevaju detaljne preglede, već ih i sami lako možete uočiti.

Uporni čmičak

Loading...

Ako ste ikada imali čmičak na oku, onda znate koliko može biti bolan i iritantan. On se formira na kapku zbog blokiranih lojnih žlezda i obično traje samo par dana, ali može trajati čak i mjesecima. Čmičak može biti mnogo više nego bolna nelagodnost – zlokoban rijedak oblik raka poznat pod nazivom karcinom lojnih žlezda. Dakle, ako imate dugotrajni čmičak, vjerovatno je vrijeme da posjetite ljekara.

Proređene obrve

Postoji više razloga zašto bi vam dlaka postala slabija, uključujući stres, starenje i nedostatak hranljivih materija. Takođe može biti rezultat stanja poznatog kao “alopecia areata” ili ćelavost određenog predjela, iako to utiče na samo oko 0,1% stanovništva. Još jedan razlog može biti štitna žlijezda. Hipotiroidizam usporava tijelo i remeti hormonsku ravnotežu, što dovodi do opadanja kose. Ako vam obrve postaju tanje, posavjetujte se sa doktorom oko štitne žlezde.

Mutan vid

U današnje vrijeme mnogi poslovi zahtjevaju dug rad za računarom. Zbog ovoga se često dešava da imate mutan vid ili da vas peku oči. Zapravo, ta situacija je toliko česta da se to u današnje vrijeme zove “digitalno naprezanje očiju” i vezuje sve probleme sa vidom koji proističu od dugog gledanja u monitor, telefon ili tablet. Ako patite od ovog stanja, razgovarajte sa svojim ljekarom kako biste razmotrili načine na koje možete ublažiti situaciju.

Slijepe tačke

Ako ste doživjeli da imate slijepe tačke, to može biti vrlo zastrašujuće. Međutim, situacija takođe ukazuje na to da možda imate migrenu, posebno ako je ono što vidite svjetlucava svjetlost ili talasasta linija. Ove slijepe ili svijetle mrlje mogu biti praćene glavoboljom. Ako vam se ovo često dešava, obavezno se posavjetujte sa doktorom kako biste mogli da otkrijete pokretače i kako ih možete izbjeći.

Isturene oči

Sigurno vam se desilo da se oči poigravaju sa vama. Morate da trepnete par puta i protrljate oči kako biste bolje vidjeli. Ako osjetite čestu potrebu da ih trljate, onda možda imate problem sa štitnom žlijezdom. Zapravo, jedan od najčešćih uzroka isturenih očiju je povezan sa hipertireozom, stanjem u kojem vam je štitna žlijezda previše aktivna, što izaziva da vam oči izgledaju uvećano. Prema podacima Nacionalnog instituta za dijabetes, varenje i bubrege, do 30% ljudi koji razviju Gravesovu bolest mogu da dobiju blagi simptom oftalmopatije, dok 5% doživi teže slučajeve. Posavjetujte se sa doktorom ako primjetite bilo šta od navedenih simptoma.

Žute mrlje u očima

Ovo se lako može primjetiti i ako ga doživite, onda ćete i znati. Ovakva boja beonjača prvi je simptom žutice. Žuticu mogu doživeti novorođenčad sa nerazvijenom jetrom, ali i odrasli koji imaju problema. Ovo može biti povezano i sa vašom žučnom kesom, zbog čega treba da se obratite ljekaru.

Zamagljen vid kod dijabetičara

Postoji mnogo zdravstvenih problema oko kojih treba da brinete kada imate dijagnostikovan dijabetes. Dijabetičari imaju veći rizik da razviju bolest očiju poznat kao dijabetična retinopatija. Dijabetična retinopatija je izazvana oštećenjem krvnih sudova u tkivu na zadnjoj strani oka koje je osejtljivo na svjetlost (retina). Ovo utiče na krvne sudove u oku i primarni je uzrok sljepila kod odraslih ljudi. Ovo je ozbiljna situacija i treba se posavjetovati sa doktorom ako primetite problem.

Dupli vid, zamućeni vid ili gubitak vida

U bilo kom trenutku da doživite promjene vida, situacija je alarmantna. Oči su vitalni dio tijela. Ako doživite dupli vid, zamućeni vid ili čak gubitak vida, odmah se obratite ljekaru, jer ovi simptomi mogu biti upozorenje za pojavu šloga.

Izvor: fokuzz

Vaš komentar na članak: