29.10.2020 u 11:31 | Zdravlje | Komentari

Tijelo vam šalje upozorenje – Ovo je znak da je vaš imunitet ozbiljno narušen: Šta treba da uradite

Imunitet izazov – Kako da znate u kakvom je stanju vaš imunitet i kako da ga ojačate…

pexels-anna-shvets-3962285

Kada je imunitet narušen, povećava se rizik od prehlade, virusa i grupa, naše tijelo je manje otporno na negativne spoljne faktore i teže se brani od infekcija i bakterija.

Posebnu pažnju na imunitet treba da obratimo tokom jeseni i zime, jer je tada pojačana fluktacija respiratornih oboljenja i prehlada.

Takođe, sa hladnim vremenom dolazi do velikog rizika po imunitet, najčešće uslijed ishrane siromašne vitaminima i mineralima, kao i zbog smanjenog izlaganja Suncu koje uzrokuje manjak vitamina D.

Loading...

Kako da znamo u kakvom stanju je naš imunitet?

Ovi simptomi ukazuju na pad imuniteta:

- hladne ruke
- dijareja ili zatvor
- suhoća očiju
- konstantni umor i iscrpljenost
- povećana temperatura i groznica
- glavobolje
- pucanje kože
- bol u zglobovima
- pojačano opadanje kose
- stalno vraćanje infekcija
- osjetljivost na sunce
- variranje tjelesne težine
- anemija
- respiratorni problemi

Kako ojačati imunitet – postoje 4 provjerena načina:

1. Izbalansirana ishrana

Unosite u organizam dovoljno vitamina, minerala, proteina i vlakana. Izbjegavajte konzumiranje šećera i brze hrane, a povećajte unos svježih namirnica, organskog voća, povrća i mesa, konzumirajte orašaste plodove, citruse i začine (kurkuma, đumbir) koji sadrže puno vitamina i imaju protivupalno dejstvo.

2. Izbjegavajte stres

Stres narušava vaš imunitet i ispitivanja pokazuju da osobe koje su često pod stresom imaju veći rizik od oboljenja. Vježbajte jogu, meditirajte, posvetite se hobiju koji vas opušta i provodite vrijeme sa pozitivnim ljudima.

3. Fizička aktivnost

Redovno vježbanje čini da vaše zdravlje bude zdravo, snažno i podstiče lučenje endorfina, hormona sreće, i na taj način vas oslobađa od stresa. Osobe koje imaju slab imuni sistem treba da izaberu fizičku aktivnost koja im najviše prija. Bez obzira da li imate visoko intezivan trening, šetate u prirodi ili džogirate, važno je da budete aktivni.

4. Kvalitetan san

Nedostatak sna ima isti efekat po vaš imuni sistem kao pojačan stres. Kada nedovoljno spavamo, smanjuje se proizvodnja bijelih krvnih ćelija koje su ključne za imunitet,

Izvor: lovesensa

Vaš komentar na članak: