28.02.2016 u 10:15 | Voće, Zdravlje | Komentari

6 sjajnih razloga da počnete da jedete bar jednu bananu dnevno

Banana je jedina voćka koju možete da koristite u nekoliko različitih svrha. Bilo da je konzumirate u obliku soka, zaslađivača za torte i kolače ili kao slatki obrok njene hranljive materije uticaće na nekoliko životnih segmenata koje polako postaju svakodnevnica svih.

PHOTO:flickr/ismail benhamou

PHOTO:flickr/ismail benhamou

Banana ima mnogo zdravstvenih prednosti…

1) POMAŽE KOD ASTME

Visok je procenat osoba koji pate od astme, te je ujedno i to razlog zašto ona polako postaje vodeća hronična bolest kod djece. Međutim, naučna studija u Londonu je dokazala da samo jedna banana dnevno može da smanji respiratorne probleme za 34 odsto.

2) REGULIŠU KRVNI PRITISAK

Banene sadrže visok nivo kalijuma koji je zadužen za postizanje optimalnog krvnog pritiska. Tako da u trenucima kada se dvoumite da li da nešto gricnete ipak pojedite bananu.

3) SUZBIJAJU GLAD

Ova žuta voćka je izuzetno bogata vlaknima, pa je zbog toga idealna za suzbijanje gladi. Jedna banana čini čak 12 odsto od preporučenog dnevnog unosa. Međutim, miris banane takođe utiče na suzbijanje gladi. Tako da ova voćna može da vam posluži da zavarate glad.

4) ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU

Bogate su vitaminom B6 i sadrže čak 20 odsto preporučenog dnevnog unosa tog vitamina, podstiče proizvodnju insulina, hemogoblina i aminokiselina koje su neophodne kako bi zdrave ćelije ostale zdrave.

5) SPORT I BANANE

Vidjeli ste već svi da sportisti u pauzama najčešće posegnu za bananom. Mislite da je to zato što obožavaju to voće? Možda, ali daleko veći razlog jeste taj što ova voćka jača mišiće, a i prirodni je antioksidans.

6) A JAČA I KOSTI…

Pored toga što jača mišiće, banane jačaju i kosti. Visok nivo kalijuma je takođe odgovoran za ovo otkriće, a istraživanja su pokazala da banane utiču na smanjenje procenta oboljenja od osteoporoze. Banana sadrži i 16 odsto preporučene dnevne doze unosa magnezijuma.

Što se nas tiče ovo su dovoljni razlozi da počnemo da jedemo barem jednu bananu dnevno. Hoćete li i vi?

Izvor: blic.rs

Vaš komentar na članak: