23.02.2016 u 12:47 | Zdravlje | Komentari

TIHE UBOJICE: Oko 100.000 Europljana godišnje umre u vlastitim domovima od ovih toksičnih proizvoda

Osvježivači zraka, mirisne svijeće i ostali proizvodi koje trebaju poboljšati miris u našim domovima, toksični su, pokazalo je najnovije istraživanje, piše RT.
Ti su tihi ubojice odgovorne za smrt vjerojatno 100.000 ljudi svake godine.

dezinfekcija-pixabay

Istraživači u Velikoj Britaniji otkrili su da mnogi proizvodi za kućanstva, uključujući sprejeve protiv insekata, dezodoranse i proizvode za čišćenje, sadrže kemikalije poznate kao hlapivi organski spojeva (VOC) koji mogu uzrokovati rak, posebno u djece i staraca.

Kancerogeni spojevi u domu

Istraživalo se kako VOC u krutom ili tekućem stanju ispari i zagadi ​​zrak unutar kuće.
Visoke razine u VOC-a poznate kao limonen, koji može postati kancerogeni formaldehid ako se miješa s drugim elemenata, pronađen je u brojnim proizvodima za kućanstvo.
Istraživači iz Royal College of Physicians i Royal College of Paediatrics and Child Health iz Londona upozoravaju da je javnost u velikoj mjeri nesvjesna opasnosti kojoj su izloženi. Zaključili su da je zagađenje zraka u zatvorenim prostorima uzrokuje i doprinosi smrti u 99.000 slučajeva godišnje u Europi, javlja RT.

Opasno curenje plina iz bojlera

“Primjeri uključuju štetne učinke na razvoj fetusa, uključujući razvoj pluća i bubrega, te pobačaj, povećanje srčanog i moždanog udara kod starijih. Vezani su uz astmu, dijabetes, demenciju, pretilost i rak”, navodi se u izvješću. Isparavanje opasnih formaldehida mogu emitirati i određeni namještaj, tkanine, ljepila i izolacije.
Istraživanje je obuhvatilo i curenje opasnog bezmirisnog ugljičnog monoksida iz neispravnih bojlera, kao i dušikovih oksida iz aparata za kuhanje.
Unutarnjem onečišćenju doprinosi dodatna izolacija i smanjena ventilacija koja se ugrađuje radi manjih računa za grijanje.

Velik utjecaj na kronične bolesti

“Sada znamo da zagađenje zraka ima golem utjecaj na mnoge kronične bolesti, porast moždanih udara i srčanih napada kod osjetljivih pojedinaca. Znamo da zagađenje zraka negativno utječe na razvoj fetusa, uključujući razvoj pluća”, rekao je profesor Stephen Holgate, voditelj radne skupine.

Istraživači su zaključili da britanska vlada treba uvesti strože propise o minimalnoj dopuštenoj razini emisija štetnih plinova te donijeti zakone koji omogućuju da lokalne vlasti zatvore ceste, posebno one u neposrednoj blizini škola, kada je razina onečišćenja previsoka.

Izvor: net.hr

Vaš komentar na članak: