04.05.2018 u 6:01 | Zdravlje | Komentari

Svi je GAZIMO, a ne znamo da liječi od PLUĆNIH BOLESTI, PREKO ČIRA NA ŽELUCU DO ZANOKTICA

Bokvica se vrlo često naziva još i trputac, žilovlak ili konjska rebra. Postoji preko 200 vrsta bokvice, no mi se većinski susrećemo sa onom čiji su listovi plosnati i široki, zašiljeni na vrhovima, cvjetići su maleni i nanizani kao pletenica i oprašuju se putem vjetra.

bokvica

Plod bokvice je dvosjemeni te imamo mušku i žensku, a razlikuju se po širini listova. Mušku bokvicu karakteriziraju uski listovi, a žensku široki. Bokvica je široko rasprostranjena, nalazimo je po naseljima, dvorištima, po puteljcima, livadama, pašnjacima i šumama.

Ljekovita svojstva bokvice

Primjena bokvice je veoma široka. Koristi se kao hrana, za salate, kao dodatak namazima, kao čaj i sirup, no poznatija je kao mali ljekoviti saveznik. Iako krhkog izgleda ova biljka ima mnoga iznimna ljekovita svojstva.

List bokvice sadrži tanin, pektin, limunovu kiselinu, fitoncide protiv bakterija i vitamin C u velikim količinama.

ŠTA LIJEČI?

Bokvica ili trputac je sjajan lijek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, ova ljekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit. Bokvica je dobar lijek za liječenje svih vrsta rana, ogrebotina, posjekotina, uboda osa, ugriza…

Ako stavite list bokvice u cipele, izlječićete žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.

Loading...

PROVJERENI RECEPTI:

Za bolje varenje i čir na želucu

Ovim se sigurno liječi čir na želucu i dvanestopalačnom crijevu. Isprobano mnogo puta. Bokvica (plantago major) je izuzetno ljekovita biljka. Samljevena se lakše vari i ispušta sve sokove koji su od koristi za organizam.

Sastojci za jednu osobu:

– 300g listova bokvice
– 1kg livadskog meda

Potrebno vrijeme za pripremu ovog lijeka je oko 30 minuta.

Oprati listove bokvice i ostaviti na papirni ubrus da se osuše. Samljeti ih na mlinu za meso.

Pomješati sa livadskim medom u tegli i ostaviti da odstoji preko noći.

Savjet:

Potrebno je samljeti listove pa koliko se zapreminski dobije mase toliko meda dodati. Nekada je to manje, a nekada vise od kilograma. Birajte mlađe listove.

Dobije se oko 2 tegle od 680ml mješavine.

Ljekovitost biljke:

Može se koristiti za liječenje: čireva, kašlja, zarastanje rana…

Kada su rane u pitanju, moja je preporuka, naročito dijabetičarima da je pospu kurkumom u prahu i umotaju zavojem.

PREPORUČUJEMO Ako osjećate umor, ovaj eliksir ne smijete zaobići!
Posluživanje:

Uzimati jednu jelovnu kašiku ujutru prije jela dok se ne pojede sva količina. Držati u frižideru.

Ako je bas potrebno ponoviti postupak ali u jesen.

Spriječite nastanak čira tako, što ćete ujutru, nastinu, popiti 2dl vode.

Uzroci:

Čir na želucu (ulcus ventriculi) je oštećenje sluzokože želuca pretežno na izlazu iz želuca i u gornjoj trećini, koje prodire duboko u zid želuca. Ukoliko se zid probije, tada sokovi koji regulišu varenje i sadržaj želuca prodiru u trbušnu šupljinu i mogu dodatno prouzrokovati upalu trbušne maramice.

Ukoliko čir probije krvni sud, dolazi do krvarenja u želucu. Tada je neophodna lekarska pomoć. Moguće je da se u želucu napravi istovremeno više čireva. Tipičan znak postojanja čira na želucu je pritisak koji se javlja u želucu nakon uzimanja hrane. Ukoliko se čir na želucu često pojavljuje, postoji opasnost od oboljevanja od raka na želucu.

Čir na želucu prouzrokuju različiti faktori: psihosocijalni stres, preterano lučenje kiseline u želucu, poremećaj krvotoka, različiti lekovi (kortizoni, neki lekovi protiv reume i za krvotok). Rizik od oboljenja je veći kod pušača kao i kod osoba koje rade u smenama i u pojedinim strukama (na primer u transportu, trgovini, hemijskoj industriji). Ubrzan tempo našeg modernog sveta i nezdrav način života podstiču stvaranje čireva na želucu.

Izvor: krenizdravo

Vaš komentar na članak: