10.08.2015 u 9:01 | Voće, Zdravlje | Komentari

SVE PREDNOSTI LIMUNA: Razlozi zbog kojih će ovo voće imati počasno mjesto u vašoj kuhinji!

Kako biste iz limuna dobili što više soka, potopite ga nekoliko minuta u toplu vodu i tek onda cijedite.

PHOTO: pixabay

PHOTO: pixabay

Limun je na samom vrhu liste namirnica koje sadrže najviše antioksidansa, a njegovo je blagotovorno djelovanje na zdravlje potvrdila i znanost. Zahvaljujući limunskoj kiselini, on neutralizira otrovne tvari, olakšava probavu i ubrzava razlaganje masti. Selen i vitamin C koje limun sadrži povećavaju obrambenu moć i usporavaju starenje. Vitamin B neophodan je za živčani sustav. Prema tome, limun treba imati počasno mjesto na vašem stolu i obogatite njime svako jelo.

Svakoga jutra popijte sok od limuna kako biste spriječili pojavu prehlade i gripe, a sok će vam popraviti i raspoloženje.

Limun je idealan za umake savršenog mirisa i okusa, a može se koristiti i umjesto octa u salatama. U jelima od mesa i ribe limun također igra svoju ulogu. Kada im dodamo sok od limuna, pohana jela postaju lakša za probavu. Sok od limuna se dodaje i voćnoj salati. Osim što joj daje bogatiji okus i miris, limun ne dopušta ostalom voću da potamni.

Koru od limuna ne bacajte jer je ona izvor važnih sastojaka: flavonoida i esencijalnih ulja. Flavonoidi jačaju krvne žile, a esencijalna ulja imaju antiseptičke osobine.

Kako biste iz limuna dobili što više soka, potopite ga nekoliko minuta u toplu vodu i tek onda cijedite. Limun se često koristi i kao pomoć u kuhinji. Prije kuhanja ribe potopite je u sok od limuna, tako će ostati cijela i neće se raspasti. Sok od limuna dodajte i bjelancima prije nego što ih umutite, jer će snijeg od bjelanaca biti čvršći.

Svi koji žele izgubiti višak kilograma, na popis svojih omiljenih napitaka trebali bi obavezno uvrstiti sok od limuna i meda.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: