24.08.2017 u 9:27 | Zdravlje | Komentari

Svaki roditelj MORA da vidi ovu sliku: Poruka koju nosi je JAKO VAŽNA

Istraživanja su pokazala i pokazuju da su vakcine bezbijedne i da pomažu u iskorjenjivanju potencijalno fatalnih bolesti. A ipak, uprkos naučno utemeljenim činjenicama imamo ceo “antivakserski” pokret koji ubjeđuje ljude da treba da izbjegavaju vakcine što dovodi do ugrožavanja života dece.

FOTO: MUHAMMAD SALAH / FACEBOOK

FOTO: MUHAMMAD SALAH / FACEBOOK

Zastrašujuća slika obilazi svijet

Ovih dana Fejsbukom ponovo kruži slika koju je okačila Kejli Burk iz Brizbejna. Slika je nastala prošle godine, kada je njen sin Ilajdža imao 11 mjeseci i bolovao je od malih boginja. Slikama je uputila molbu roditeljima širom svijeta da vakcinišu djecu, a prošle godine postala je viralna. Od juče ponovo kruži društvenim mrežama, vjerovatno zato što je sam prizor zastrašujuć pa služi kao najbolji mogući primjer svima koji se zalažu za izbjegavanje vakcinisanja. Uvijek je izuzetno teško videti djecu koja pate, a ovako zastrašujući primjeri posebno sudramatični.

Kejli je slikom poslala poruku da roditelji ne smijeju da preskaču vakcinisanje djece, i sa tim se slažemo. Ali preskočila je jednu važnu stvar – ne samo da roditelji treba da budu zabrinuti zbog vakcinisanja svoje djece, već bi moralo da ih brine i što dio drugih roditelja izbjegava da djecu vakciniše na pojedine bolesti i baš za to su male boginje najbolji primjer jer su nekada bile smrtonosne, onda su pojavom vakcina praktično iskorjenjene, a sada se ponovo vraćaju na velika vrata – sve zbog antivakserskog pokreta.

U prilog tome svjedoči i činjenica da američki mediji javljaju da tamnošnju državu Minesotu očekuje najveći talas malih boginja u protekle tri decenije. Tako javlja Vašington post, a prije dvije godine je i Kalifornija prošla kroz sličnu epidemiju koja je započeta nakon što je jedno dijete koje boluje od malih boginja posjetilo “Diznilend” i zarazilo praktično sve posjetioce.

Glavni “adut” antiveksera u njihovoj besmislenoj kampanji je tvrdnja da MMR vakcine izazivaju autizam, što su ozbiljna naučna istraživanja dokazala kao potpuno pogrešno. Ipak, teorija zavjere i dalje ostaje i širi se društvenim mrežama, a svako ko je na nju nasjeo, dao je svoj doprinos u povratku malih boginja, nekad iskorjenjene bolesti. Zato poslušajte ovu majku, i poslušajte naučnike i vakcinišite djecu.

Izvor: zena

Vaš komentar na članak: