07.01.2016 u 18:24 | Zdravlje | Komentari

Svaki dan treba da započnete sa kašičicom meda. Naši stručnjaci objašnjavaju zbog čega je to važno

Svakodnevna upotreba meda jača imunološku sposobnost organizma i štiti nas od bakterija, virusa i slobodnih radikala, tri najveća neprijatelja zdravlja. Zato će mnoge teške bolesti biti prošlost kad na stolu svakog od nas bude tegla meda.

med1

Posljednjih godina razvila se nova naučna disciplina – apiterapija, koja podrazumijeva primjenu pčelinjih proizvoda u preventivne i terapijske svrhe. Predsjednica Srpskog apiterapeutskog društva, dr Verica Milojković, specijalista opšte medicine i apiterapeut, kaže da svakodnevna upotreba meda jača imunobiološku sposobnost organizma i njegovu sposobnost da se brani od virusa i bakterija.

Med kao imunostimulans jeste nezamjenljiva prirodna hrana. Zahvaljujući svom hemijskom sastavu i odnosu vitamina, minerala, fermenata i prostih šećera, med utiče na formiranje svih krvnih elemenata kako crvene tako i bijele loze. Oni imaju zaštitnu ulogu jer posjeduju sposobnost „proždiranja“ neprijatelja. Zato svaki novi dan treba započeti kašičicom meda – ističe dr Milojković.

BLAGOTVORNA DEJSTVA MEDA

– Jača imunitet
– Poboljšava cirkulaciju
– Jača snagu srca i poboljšava srčani ritam
– Poboljšava probavu
– Poboljšava obnavljanje tkiva
– Potpomaže obnavljanje krvnih elemenata
– Ima antibakterijsko dejstvo
– Poboljšava otklanjanje toksičnih materija iz organizma
– Deluje protiv stresa
– Najnovija saznanja govore da med može da se koristi za dijetu
- Smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi za sedam odsto, a za dva odsto povećava nivo dobrog HDL holesterol

Loading...

Med je bogat ugljenim hidratima, a najviše prostim šećerima glukozom i fruktozom, koji predstavljaju energetski materijal. Sadrži brojne enzime, skoro sve vitamine i minerale, eterična ulja, organske kiseline koje blagotvorno utiču na organe za varenje i potpomažu apsorpciju hranljivih materija.

– Med se može davati djeci od navršene prve godine života, a najbolje je početi s bagremovim medom. Med obezbjeđuje zdravlje i vitalnost, bolji rast i napredak, otpornost na infekcije. Za razliku od bijelog šećera, med ne oštećuje zube, već čuva kalcijum i sprečava karijes.

Med je podjednako bitan i za srednjoškolsku omladinu i studente jer daje energiju, krepi organizam, popravlja koncentraciju i pamćenje. Savjetuje se fizičkim i umnim radnicima, povećava izdržljivost, reguliše rad srca i krvotoka. Sportistima daje energiju, uvećava mišićnu masu i omogućava vrhunske rezultate. Jako je bitno korišćenje meda u trećoj životnoj dobi jer on intenzivira razmjenu materija u srcu, mozgu i jetri.

Redovna upotreba meda znatno podiže nivo antioksadantih materija u ljudskom organizmu.

Ovu aktivnost imaju sve vrste meda, ali najviše med od heljde i suncokreta, a onda i tamne vrste livadskog meda. Redovna upotreba smanjuje rizik od nastanka bolesti izazvanih oksidativnim stresom, a to su kardiovaskularne i neurodegenerativne bolesti, tumori, katarakta, dijabetes, reumatoidni artritis… Dokazano je da med smanjuje nivo holesterola i triglicerida za sedam odsto, a povećava nivo korisnog HDL holesterola za dva odsto – navodi dr Milojković.

SPREČAVA INFEKCIJE I ŠTITI ORGANIZAM

Prim. dr Vidoje Kulić, specijalista pulmologije i poznati pčelar iz Sombora, kaže da su ljekovita svojstva meda poznata od davnina, a da je znanje o njegovoj ljekovitosti, stečeno vijekovnim iskustvom u posljednjih 50 godina, i naučno potvrđeno.

Savjet pčelara dr Vidoja Kulića

Jutarnje piće
– Za odrasle

Soku od jedne pomorandže i pola limuna dodajte kašiku meda. To razmutite u dva decilitra vode i popijte ujutru prije kafe i doručka. Starije osobe i one koje imaju povišen holesterol ovom napitku mogu dodati i jednu kašiku jabukovog sirćeta.
– Za djecu

Djeca svako jutro prije odlaska u školu treba da popiju šolju mlijeka sa dvije kašičice meda.

– Ljekovito svojstvo meda je višestruko jer med ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično i antioksidantno svojstvo. On čuva organizam od bakterija, virusa i slobodnih radikala, tri najveća neprijatelja zdravlja. Pravilnim korišćenjem meda u optimalnim količinama u dovoljno dugom periodu jačamo odbrambene snage organizam. Poboljšavaju se svi parametri imuniteta koji se klinički i laboratorijski dokazuju: krvna slika, aktivnost leukocita, titar antitela i opšte fizičko i psihičko stanje. Uzimanjem meda podstičemo rast i razvoj organizma, usporavamo starenje, ubrzavamo oporavak od stresa i bolesti, jačamo opštu fizičku i psihičku radnu sposobnost organizma. Zato redovno koristite med da ga kasnije ne biste tražili kao lijek.

KAKO DA ODABERETE PRAVI MED ZA VAS?

Bagremov med- pogodan je za bolesnike sa probavnim smetnjama i djeluje umirujuće na čitav organizam. Mogu ga jesti čak i djeca mlađa od tri godine.

Livadski med- sadrži više etarskih ulja i posebno se preporučuje srčanim bolesnicima, a može da pomogne i kod respiratornih oboljenja.

Lipov med- ima antiseptičko dejstvo i koristi se kod gripa, bronhitisa i drugih respiratornih bolesti. Najbolje ga je konzumirati zajedno sa čajem od ljekovitih biljaka

Šumski med- sadrži 13 puta više mineralnih materija nego cvijetne vrste meda. Naročito je bogat gvožđem, pa se posebno preporučuje anemičnim osobama.

4 KLJUČNA PITANJA O MEDU

1) Ko smije da jede med?

Med kao hranu može koristiti svako od prve godine života pod uslovom da nije alergičan na med ili ne boluje od šećerne bolesti.
2) Kad se uzima?

Med se može uzimati svakodnevno pola sata prije jela. Naročito se preporučuje u sezonama prehlada i gripa u kombinaciji sa biljnim čajevima.
3) Kako?

Med uvijek treba rastvoriti u vodi, čaju, mlijeku ili soku. Nemojte ga jesti u gustom, koncentrovanom stanju i onda popiti vodu. Med se ne jede, već se pije. Ne treba ga rastvarati u previše vrućim tečnostima. Kašika kojom ga uzimate treba da bude drvena ili plastična, nikako metalna.
4) Zašto?

Zato što je to idealna hrana sa lijekovitom svojstvom.

FITOTERAPIJA

Čaj za jačanje imuniteta

Pomiješajte jednu kašičicu kamilice i jednu kašičicu hajdučke trave, prelijte ih sa litar ključale vode, ostavite da odstoji deset minuta, pa procijedite. Kad se prohladi, zasladite sa pola kašičice meda i prije svakog obroka pijte po jednu šoljicu ovog čaja. U prvih šest nedelja postepeno povećavajte količinu meda do najviše tri kašičice, a zatim postepeno smanjujte količinu. Ovu terapiju sprovodite deset mjeseci.

Med protiv anemije

Kod anemije ili malokrvnosti koriste se tamne sorte meda: livadski, poljski, šumski. Najbolji rezultati liječenja dobijaju se korišćenjem šumskog meda, koji sadrži 13 puta više mineralnih materija nego cvjetne vrste. Dnevne terapijske doze zavise od uzrasta, težine anemije i kreću se od jednog do dva grama meda na kilogram tjelesne težine. Med se rastvara u vodi, uzima se na prazan želudac sa nekoliko kapi limuna. Terapija traje od tri do šest mjeseci.

Izvor: zena.blic.rs

Vaš komentar na članak: